VOIEVODATUL DE DINCOLO DE MUNTE

Coborâsem din răcoarea munților în căldura văratică a fostei capitale medievale a Poloniei, Cracovia. Intrarea a fost surprinzătoare, șoseaua largă traversându-mă Vistula mărginită de piste de biciclete și întinse spații verzi. N-ai spune că și pe aici erau căzute până nu demult faldurile Cortinei de Fier. Cartierele socialiste sunt însă tristă amintire a acelei perioade.


Vegheat de Palatul Wawel, centrul vechi al Cracoviei este un amestec de teuton și slav. Totul aici se învârte în jurul Rynek Glowny – piața centrală dominată de Sukiennice (Hala Postăvarilor) și de impunătoarea bazilică Sf. Maria. Dar dincolo de agitația inerentă de aici, străduțele pietruite și liniștea de pe lângă vechile case negustorești sunt cele ce dau farmecul acestui oraș.

În dimineaţa ultimei zile, așez ca și până acum bagajele pe motocicletă. Singura diferență a acestei dimineți este că sentimentul acela de ‘mă trezesc, încalec și plec mai departe’ nu mai există. Astăzi mă întorc acasă.

Dealurile, până acum răsfirate într-o repetare infinită pe tot orizontul, încep să se apropie și munții nu mai sunt doar o fata morgana. Tot mai multe drumuri principale rămân în urmă și într-un sat liniștit găsesc ceea ce m-a făcut să mă abat de la rutele obișnuite și să caut un punct de trecere al frontierei ascunse în munți: Biserica Sf. Arhanghel Mihail din Turzańsk. Inclusă în patrimonul UNESCO, biserica de lemn construită în stil gotic pare mai degrabă potrivită unui peisaj rusesc, dar este de fapt una din multe biserici astfel construite aici, în Carpaţii împărțiți atât de Polonia cât și de Ucraina.

Mă uit pe hartă și visez cu ochii deschiși – ce ușor ar fi ca de aici să continui prin Belarus și Ucraina, apoi România. Zilele de concediu însă sunt limitate. La doar câţiva kilometri distanţă este mica graniţă semnalată acum doar printr-un indicator: aici e ţara mea și aici a ta. Cum ar fi oare lumea, dacă am urma toți sugestia lui John Lennon – ‘Imagine no possessions, I wonder if you can/ Imagine there’s no countries, it isn’t hard to do’?


One thought on “VOIEVODATUL DE DINCOLO DE MUNTE

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *