VARȘOVIA, UN TRECUT ÎMPĂRȚIT

Este lungă lista locurile pe care îmi doresc să le văd aievea – uitatul la fotografii și documentare având același efect cu privitul unei fotografii a unui tort în loc să îl guști. Înghiți în sec și cam atât. Îmi promit deseori că am să revin în anumite locuri dar cele în care nu am călcat încă au desigur prioritate, astfel încât o escală de câteva ore este o modalitate excelentă de a revedea câteva colțuri dintr-un loc care mi-a plăcut tare mult – Varșovia.









Capitala Poloniei este un loc în care urmele comunismului încă mai dăinuie pe la colțuri – poate de vină să fie și umbra imensă a Palatului Culturii și Științei, una dintre cele cinci clăduri-surori din afara Rusiei făcute cadou de Uniunea Sovietică popoarelor prietene.









Umbrele gri și triste ale trecutului sunt spulberate însă de vioiciunea orașului și suplețea cu care acesta s-a adaptat noilor decenii ce au venit peste el. Poate știa ceva regele Sigismund al III-lea când în secolul al XVI-lea a mutat capitala de la Cracovia la Varșovia, punându-și amprenta peste oraș cu vechiul castel al ducilor ce domină centrul vechi.









Arhitectura centrului vechi demonstează capacitatea de reziliență a locuitorilor capitalei polone, clădirile originale construite în secolul al XIII-lea fiind distruse în timpul invaziei Poloniei dar înălțate ca o replică perfectă după cel de-al Doilea Război Mondial, capitala câștigându-și astfel numele de Orașul Phoenix.










Astăzi, fațadele colorate pe care soarele se prelinge alene împrumută piețelor tapetate cu piatră cubică un aer de basm. Vinovate poate că sunt și fortificațiile impresionante încununate de Barbican, urmele fostelor ziduri ale cetății Varșoviei ce sunt și astăzi granița dintre orașul vechi și cel nou.










Inima orașului bate însă în Piața Castelului spre care pare că duc toate aleile și străduțele înguste ale vechiului oraș, sub privirea regelui ce a transformat un orășel provincial în capitală.

Cracovia rămâne cea mai vizitată desigur, cu fortăreața sa neafectată de trecerea timpului, însă Varșovia este cu siguranță cea mai complexă dintre cele două orașe: măreață și pe alocuri sovietică, alternativă și colorată.









Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *