URME, LA ROȘIA MONTANĂ

La sunetul fermoarului cortului, cei trei câini ce s-au aciuat pe lângă noi de ieri și care aveau să ne mai însoțească încă vreo două zile, au ciulit curioși urechile. Pentru ei era sunetul ce semnala o nouă zi de plimbare peste culmi.










Tăurile din bazinul Roșiei sunt ochiuri de apă artificiale a căror amenajare începută în 1733 a asigurat debitul continuu pentru cele peste o mie de șteampuri – acele instalații rudimentare folosite la sfărâmarea minereului aurifer. Din cele aproape o sută de astfel de tăuri, doar opt au mai rezistat peste veacuri. Înconjurate de brazi, mărginite de țarine sau ascunse prin mici căldări naturale, tăurile s-au integrat de-a lungul vremurilor în peisajul zonei, doar urmele antropice ale amenajărilor miniere dându-le astăzi de gol.












Istoria Roșiei Montane este strâns legată de exploatarea auriferă ce datează încă din secolul al II-lea e.n., când romanii au amenajat primele galerii pentru extragerea metalelor prețioase. Clepsidra vremurilor a adus cu sine alte stăpâniri și alte metode de exploatare precum și formarea de diferite comunități de maghiari, evrei, germani, fiecare venită cu propriile obiceiuri și credințe. Astfel, mica localitate a ajuns să aibă cinci biserici și o moștenire culturală deosebită.













Tehnologia învechită a dus prin 2006 la închiderea minelor și în cele din urmă la părăsirea treptată a satului în căutarea unei vieți mai bune.

Noul proiect al companiei Roșia Montană Gold Corporation prevede strămutarea localnicilor din Roșia Montană într-un sat nou construit în apropiere, inclusiv a bisericilor și cimitirelor, pentru extinderea actualei cariere și deschiderea celei mai mari exploatări aurifere la suprafață, prin cianurare, din Europa. Dezastrul ecologic ce ar fi creat ar duce la o remodelare a întregii zone – se vorbește de crearea de noi locuri de muncă și de o reîmpădurire a zonei după terminarea exploatării, dar se uită că de fapt nici una dintre zonele exploatate nu a beneficiat de nimic după ce resursele s-au epuizat, ci au fost doar lăsate în paragină.












Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *