UN APUS DE SOARE ÎN ASWAN

La primele raze ale dimineții, magazinele sunt încă închise dar străzile și cafenelele forfotesc de lume. Soarele nerăsărit a pictat orizontul într-o lumină gălbuie. În gara însuflețită de furnicarul de oameni agitați, trenuri vechi pleacă în două mari direcții: Cairo sau poarta Nubiei, Aswan. Tabelul cu plecări și sosiri nu există ci oamenii sunt baza. Întreb mai mulți și fac o medie.

De-a lungul liniei ferate, fertila vale a Nilului susține culturi de trestie de zahăr, palmieri și viața, în timp ce spre Est se întind pe sute de kilometri munți deșertici, până la întâlnirea cu Marea Roșie.Plimbarea pe Corniche este presărată cu nenumărate oferte de a explora Nilul. Nu vreau o felucă sau o barcă cu motor? Poate niște bere, hașiș sau marijuana?!În oraș predomină nubienii ce au o cu totul altă abordare față de arabii întâlniți mai la nord – nu te presează cu oferte ci sunt mai degrabă curioși să afle povești despre tine și despre locurile din care vii. Vapoare de croazieră ruginite sprijină malurile, amintind de vremurile de glorie ale orașului, când personalități din toată lumea veneau la odihnă pe malurile Nilului. Felucile străbat fluviul a cărui culoare reflectă cerul, aducând viață nisipurilor. Pe malul vestic, cu excepția unui hotel hidos, a satului nubian și a câtorva mici construcții, deșertul se întinde atotputernic pe mii de kilometri.


Un marabou, pasărea sfântă a Egiptului Antic, se rotește nehotărât în lumina de oranjadă a apusului, peste Nilul ce poartă felucile nubienilor ca acum mii de ani. Puține lucruri s-au schimbat peste deșertul etern.

One thought on “UN APUS DE SOARE ÎN ASWAN

  1. Am vizitat Egiptul in oct. 2003, ce sa mai spun ca absolut totul mi-a placut si mi-au ramas in suflet amintiri interesante si emotionante!
    Nubienii sunt cei mai frumosi africani; stapana casei ce am vizitat-o era de o amabilitate si frumusete ce ne-a lasat fara grai! Mi-ai rascolit amintirile si nu vreau sa ma ia valul!…
    Superbe poze, am sa le privesc iarasi si iarasi pana o sa simt aroma Egiptului!
    Multumesc Marius, mi-ai facut o seara frumoasa!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *