TURNURI DE GHEAȚĂ

Cele câteva grade sub pragul înghețului se dovedesc suficient de motivante pentru a avea un ritm rapid pe drumul ce urmează fidel pârâul Babaruncăi. Chiciura împodobește ramurile dezgolite ale copacilor dar nu pentru mult timp, căci soarele a început deja să se ridice pe azurul de sticlă al cerului. Noi nu profităm însă de căldura binefăcătoare ci ne încăpățânăm să rămânem pe valea ce păstrează temperatura nopții, în scurtele chei croite de pârâul ale cărui ape se zvârcolesc prin zăgazuri de piatră. Nenumărate urme de lupi, urși, iepuri și mistreți, explică numărul exagerat de mare al foișoarelor de vânătoare. Stratul subțire de zăpadă geme sub greutatea bocancilor ce sfârtecă albul care a început să acopere muntele. În depărtare, ițindu-se deasupra pădurii, Turnul lui Goliat stă avangardă stâncăriilor definitorii ale Ciucașului.


Pe un versant acoperit de jnepeni pudrați cu zăpadă, poteca își croiește cu greu drum. Pentru altitudinea câștigată, răsplata vine sub forma unui tablou în care se înghesuie o colecție de munți: apropiatul Piatra Mare, placidul Grohotiș ce-și înfrățește potecile cu ale Baiului, impunătorul Bucegi, lama de pumnal a Pietrei Craiului, iar mai presus de toate tronează maiestuos Făgărașul.

Stâncăriile Ciucașului sunt turnuri de piatră presărate cu zăpadă, ce se zăresc ca cetatea de gheață a unui ținut îndepărtat. Fuioare subțiri de nori stau aninate în înaltul cerului.


În Șaua Țiglăilor dăm pentru prima oară de soare, dar și de neostoitul vânt ce spulberă puțina zăpadă din creastă. Vârful nu constituie o noutate pentru noi și preferăm să ne bucurăm în continuare de liniștea acestei părți pustii a muntelui. Poteca strecurată pe sub Turnul lui Goliat ne scoate prin petice de soare ce ne mai încălzește trecător în scurta lui alunecare spre iluzoriul orizont. Pădurea de foioase este hotarul lumilor, căci aici am schimbat covorul alb cu cel ruginiu al frunzelor ce-au suferit de prea multă toamnă, și cu o ultimă privire peste umăr ne luăm rămas bun de la cetatea de piatră ale cărei turnuri zgârie cerul.Leave a Reply

Your email address will not be published.