TABLOUL ÎNĂLȚIMILOR

Poteca urcă pieptiș spre cei 3650m altitudine ai vârfului, dar somnul la altitudinea asta aduce o aclimatizare rapidă. Marea de nori mă aștepta aici sus, iar vârfurile se întind cât vezi cu ochii. O frumusețe desăvârșită din care Annapurna și al ei colț reușesc să se remarce. Simt că îi pot atinge cu mâna. De aici, o culme prelungă urcă până la ghețarul de la baza Annapurnei.


Vânturile puternice din creastă spulberă zăpada într-un pulver fin fără a trăda temperaturile crâncene de acolo de sus. Sub cerul de un albastru ireal se zărește întregul lanț Himalayan, până spre îndepărtatul Manaslu aflat la peste 80km depărtare. Nu îmi propusesem să stau așa de mult însă reușesc să fiu vrăjit de tabloul hibernal pictat pe aerul rarefiat al înălțimilor.


La coborâre o turmă de iaci își face veacul la înălțime. De fapt înălțimile sunt doar ale lor – ei sunt cei care se simt minunat aici indiferent de vreme. Ce-i drept, blănoșeniile astea nici nu ar avea cum să se simtă bine la altitudini mai mici.Coborârea în Dobato este doar începutul unei lungi coborâri de peste 2200m diferență de nivel. Poteca îmbrățișează muntele strecurându-se printre arbori al căror miros este îmbătător. Oricât m-am chinuit, nu am reușit să identific sursa aromei. Poate acesta este doar parfumul muntelui.

Ultimele priveliști spre creasta Annapurnei sunt semnalul că pentru moment trebuie să ne luăm la revedere. Pădurea mă așteaptă. O pădure vrăjită, cu liane și mușchi crescut din abundență, ce se scurge de pe crengile arborilor. De sub plafonul de nori anunțat de meteorologi, din când în când munții de peste 7000-8000 m își ițesc capetele, de pur și simplu te oprești șocat in loc. Nu îi bănuiai a fi acolo.

Lespezi de piatră formează trepte ce înșurubându-se în munte coboară pante abrupte. Apele pârâului Modi Khola se aud de departe și se zăresc undeva minuscule în imensitatea văii. Până la ele poteca coboară sute de metri diferență de nivel în nenumărate trepte. Cred că genunchii mă urăsc pentru traseul la care i-am supus astăzi – vreo 2200m diferență de nivel coborâți și încă vreo 300m diferență de nivel urcați. Două miliarde șase sute de milioane patru sute cincizeci și trei de mii șase sute optzeci și una de trepte. Pe număratelea.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *