SUPRADOZĂ DE VERDE ȘI PRIVELIȘTI AMEȚITOARE

Noaptea venise prea repede în seara precedentă și nu am apucat să ne bucurăm cu adevărat de priveliștea oferită de vila ce ne ține loc de casă în timpul petrecut pe insula Madeira. Ca și când panorama nu ar fi fost suficientă, mai avem parte și de o grădină de câteva mii de metri pătrați, în care flori cu forme ciudate și copaci imenși ne fac să ne simțim mai aproape de Africa decât de Europa.

Pentru că dorul de verdele naturii nu ne-a fost pe deplin satisfăcut, dăm o fugă la Jardim Tropical Monte Palace – grădina tropicală a insulei. Pășim într-o feerie de nuanțe de verde întreruptă obraznic de petalele florilor aprins colorate. Ferigile gigantice cu trunchiuri parcă îmblănite sunt la tot pasul, iar grădina orientală cu ale sale statuete şi podeţe ne trimite cu gândul spre misterioasa Asie. Pe aleile mărginite de buchete mari de hortensii, coborâm spre Lacul Central unde o ploaie de petale mov se scutură peste noi din florile Păianjen, în timp ce raţele şi lebedele îşi fac toaleta de dimineaţă în sunetul liniştitor al micuţei cascade ce curge în lacul plin de pești. Câteva cale cu petalele lor de un alb pur oferă un contrast puternic în verdele întunecat al pădurilor de dafin, la umbra imenşilor acacia.Purtând în nări aroma pădurilor de eucalipt pe care le traversăm, urmăm drumul ce înaintează spre inima muntelui, urcând în serpentine spre Eira do Serrado – unul dintre cele mai frumoase puncte de belvedere ale insulei. În adâncul văii înconjurate de munți, micul sat Curral das Freiras este locul unde în secolul al XVI-lea se retrăgeau călugărițele ce fugeau din calea piraților.

La mijlocul pereților de stâncă, suspendat deasupra unei văi adânci, fostul drum de acces spre Curral das Freiras ne atrage ca un magnet. Lăsat în paragină din cauza frecventelor căderi de pietre, drumul este acum înghițit încetul cu încetul de către natură. Îngust și năpădit de buruieni, rupt pe alocuri de stâncile ce s-au prăbușit din peretele surplombat al muntelui, stă suspendat între natură și civilizație aducându-ne aminte de Șoseaua Morții din Bolivia. Ce-ar fi dacă l-am cerceta mai îndeaproape?

One thought on “SUPRADOZĂ DE VERDE ȘI PRIVELIȘTI AMEȚITOARE

  1. Pingback: DE-ALE NAVIGATORILOR | Marius Păcurariu Photography

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *