Sicilia este un amestec. Sunt toate legăturile cu Mafia desigur, dar pe lângă asta mai reprezintă și o întreagă colecție de orașe vechi cu arhitectură barocă, urmele Grecii Antice care a stăpânit mare parte din insulă în timpurile când Roma era doar ceva mai mare de un sat, dar și locul morții lui Bălcescu căci osemintele sale s-au pierdut într-o groapă comună din Palermo.
Catania se distinge ca orașul emblematic al vulcanului Etna. A experimentat adesea erupții neîndurătoare, doar pentru a renaște mereu din propria sa cenușă. Cel mai recent episod tragic a avut loc în 1669 când lava a acoperit Catania, lăsând în urmă un bilanț devastator de 12.000 de vieți pierdute. După această catastrofă autoritățile locale au hotărât să reconstruiască orașul într-un stil baroc dar cu o notă distinctă, căci arhitecții și constructorii au folosit cu generozitate lava oferită de Etna. Arhitectul Vaccarini a fost artizanul orașului ce se mai păstrează și astăzi, creând un loc cu spații deschise, piețe mari, bulevarde largi și clădiri elegante.
Una dintre legendele orașului se leagă de obeliscul cu elefant negru, cunoscut sub numele de “U Liotru”. Se spune că acest elefant misterios sculptat dintr-un bloc masiv de magmă întărită, poartă cu el o putere magică capabilă să protejeze Catania de erupțiile marelui Etna. Această legendă a fost înregistrată pentru prima dată în secolul al XII-lea de către geograful Idrisi în timpul călătoriei sale în Sicilia. Statuia elefantului, potrivit lui Idrisi, a fost realizată în timpul stăpânirii cartagineze sau bizantine și ar fi fost adusă în interiorul zidurilor orașului de către călugării benedictini de la mănăstirea Sf. Agatha. Din ce motiv ar fi refuzat elefantul să îi protejeze de marea erupție din 1669, legenda nu spune însă nimic.
Traficul este haotic, claxoane aruncate în toate direcțiile, tobe sparte și motociclete și scutere ce nu țin cont de reguli de circulație. În centrul Cataniei se vede adevărata realitate economică a Siciliei, și nu în poleita Taormina. Clădiri elegante lăsate în paragină dar cu mult șarm, vechi palate cu greaua patină a timpului peste ele, biserici somptuoase dar… și mult gunoi.
Toate drepturile privind fotografiile şi textele prezentate pe acest site îmi aparţin. Nici o parte din acest site nu poate fi reprodusă sub nici o formă fără aprobarea mea.