SĂLAȘUL GIGANTULUI

Baia prelungită făcută în Dwejra Bay m-a răcorit, așa că traversarea zonei de calcar alb ce reflectă dureros razele soarelui spre cei ce o tranzitează nu mi se mai pare un purgatoriu. Așteptarea timp de aproape o oră a autobuzului, însă da.

Mă bucur de aerul condiționat generos setat pe 18 grade Celsius până în Xagħra, orășelul adormit ce adăpostește unele dintre cele mai vechi construcții ale lumii – Ġgantija.

Maltezii promovează templele ca fiind cele mai vechi clădiri din lume, uitând probabil că există și altele mult mai vechi, ca de exemplu Göbekli Tepe (ce datează dinainte de 8800 î.e.n.). Totuși, cu o venerabilă vârstă de peste 5500 de ani, și acestea își au partea lor de istorie. Ggantija constă în două temple construite unul lângă altul, înconjurate cu un zid înalt din blocuri imense de piatră, fiind folosite pentru oficierea de ritualuri legate de fertilitate şi sănătate. Complexul a fost folosit pentru o perioadă de aproximativ 1000 de ani, după care cultura templelor malteze a dispărut subit. Succesorii civilizaţiei de aici, în Epoca Bronzului Timpuriu au folosit acest loc pe post de cimitir – crematoriu.

Legenda spune că acest complex religios a fost construit de un gigant pe nume Sunsuna, ce a cărat blocurile de piatră tocmai de la Ta’Cenc – o localitate aflată pe partea opusă a insulei. Imaginați-vă doar ce a însemnat construirea unui templu cu blocuri de piatră a căror greutate individuală depășește câteva zeci de tone, într-o epocă în care nu se foloseau încă roata sau uneltele metalice. Inventivitatea a compensat însă acest neajuns, blocurile respective de piatră putând fi deplasate totuși folosindu-se pietre sferice de dimensiuni mici, ce se introduceau sub stâncile respective și pe care acestea erau împinse și trase spre destinația finală.

Pe insula vecină, Malta, regăsim alte temple din perioada preistorică dar de o dată mai nouă, Hagar Qim şi Mnajdra – locuri în care acum câteva mii de ani civilizații astăzi dispărute oficiau ritualuri păgâne cu animale sacrificate și ofrande aduse unor zeități astăzi uitate.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *