REGELE CODRILOR

Până spre finalul secolului al XIX-lea, zimbrul a fost regele indiscutabil al pădurilor din Europa. Dispariția sa începută în Vestul Europei, s-a definitivat în Caucaz la finalul primului război mondial. Din cele aproximativ 50 de exemplare rămase prin grădinile zoologice din lume, s-a reușit salvarea speciei și repopularea parțială a unor păduri, inclusiv în România.

La Rezervața Neagra de la Bucșani, am ajuns într-o zi friguroasă de toamnă târzie, când primele zăpezi abia se topiseră sub soarele blând al toamnei. Ultima porțiune din drum, destul de stricată, traversează o pădure ce reprezintă unul din adăposturile acestor impresionante animale. O scurtă așteptare și norocul ne surâde: din pădure se ivesc prevăzători masculi mândri și puternici, cântărind aproape o tonă, urmați îndeaproape de femele atente la cei câțiva viței sfioși. Treptat își face apariția toată turma de câteva zeci de exemplare, suntem studiați de la distanță apoi ignorați complet.

Trăind în semi-libertate în aceste păduri și bucurându-se de protecția lucrătorilor silvici, aceste magnifice exemplare visează la eliberarea completă în pădurile stăpânite în vechime de strămoșii lor.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *