REGĂSIREA PARADISULUI PIERDUT

Să călătorești prin Muntenegru este ușor și plăcut – șosele asfaltate, intersecții semnalizate și priveliști ce-ți taie răsuflarea. Cu excepția câtorva artere principale ce leagă orașele mari ale țării, restul sunt o combinație superbă de drumuri înguste mărginite de prăpăstii, serpentine încovrigate mai ceva ca un cățel înfrigurat și peisaje ce te obligă să oprești la fiecare câteva sute de metri convins că un asemenea peisaj nu ai să mai întâlnești. Și totuși istoria se repetă câteva serpentine mai târziu.

Toate acestea au pălit însă atunci când am pornit spre lacul Skadar, împinși de curiozitatea de a vedea ce este în acest colț de lume. Un drum sinuos ne urcă de la malul Mării Adriatice spre înălțimile munților împăduriți, pentru a ne coborî apoi în Paradis.

Peisajul lacustru se întinde în faţa ochilor noştri – păduri de stuf şi bălţi, mlaştini ce se încolăcesc în jurul munţilor părând neschimbate de la crearea lumii. Insule şi insuliţe presărate ca nişte condimente pe suprafaţa întinderii de apă, adăpostesc astăzi mici aşezări pescăreşti, mânăstiri şi chiar şi o fostă închisoare construită de turci – Grmozur, acum doar o ruină ale cărei ziduri albe strălucesc în soare.

Ne-am îndepărtat cu inima strânsă de malul lacului, chiar dacă știam că în scurt timp ne vom scălda din nou privirile în el și ne vom umple sufletul cu frumusețe. Drumul spre Rijeka Crnojevica, capitală a țării până în secolul al XV-lea ne aștepta încolăcit ca un șarpe de aproape 25 de kilometri, ornamentat cu câteva sute de serpentine, o lăţime suficientă pentru o singură maşină şi sute de metri de cădere liberă în râpa de care nu ne despărțea nici un parapet.

Excursia nu este însă în spaţiu, pentru că de fapt eşti transportat înapoi în timp, lacul semănând cu supa primordială a creării lumii. O sălbăticie neîntinată de prezența omului, însuşi drumul părând mai degrabă o potecă de lighioane decât o şosea.

3 thoughts on “REGĂSIREA PARADISULUI PIERDUT

  1. Pingback: REȚETĂ PENTRU MAREA NEAGRĂ | TrekLens - Around the World

Leave a Reply

Your email address will not be published.