RAIUL DE SMARALD

Munții Banatului sunt piperniciți și împăduriți – o combinație cam nefericită, însă în cotloanele lor se ascunde un rai încrustat în nenumărate nuanțe de smarald. Puțin mai la Vest de mediatizata cascadă Bigăr, Cheile Nerei au construit o lume aparte, în care apa și vegetația se întâlnesc. De doar câteva raze de soare este nevoie pentru ca apele Lacului Ochiul Beiului să învie. Din luciul său par a se ridica spirite printre care câțiva fluturi se avântă zăpăciți. Pe o potecă peste care primăvara a aruncat liane, ajungem și la cascada Beușnița – cea care alimentează vraja lichidă.


Pe poduri de lemn, poteca traversează râul molcom și urcă alene spre un șir de tuneluri ce străbat peretele de stâncă, pentru a urma necontenit firul apei. La confluența pârâului Bei cu leneșa Nera, poteca se pierde prin păduri ale căror liane ne trimit cu gândul mai degrabă la zone tropicale decât temperate. Trezirea naturii se simte nu doar în mirosul persistent al covorului de leurdă ci și în nenumăratele pete de culoare parfumate ce se ivesc în marea de verde.


Pentru a rupe monotonia traseului, poteca o cotește direct prin vadul râului și urcă curajos pe un brâu de stâncă lat cât o laviță, ce urmează pentru meandre bune capriciile Nerei. Cei cu veleități acvatice profită de apele umflate pentru o mini tură de rafting.
Între Rai și Iad, învățăturile catolice susțin că se întinde Purgatoriul. Între raiul de smarald și irealul albastru al Lacului Dracului însă, se întinde o potecă mocirloasă – o metodă naturală de ispășire a eventualelor păcate adunate prin Chei.


One thought on “RAIUL DE SMARALD

  1. In dimineata asta de toamna rece, umeda si cetoasa mi-ai strecurat in suflet, cu pozele astea superbe, caldura verii, susurul apelor de munte si linistea tainica a padurilor. Frumos, minunat de frumos!…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *