PRINTRE PRĂDĂTORII MĂRILOR

Cerul nu pare prea încântat de sosirea noastră în micul Rocky Bay, însă după cum se știe cel mai bun loc să te ascunzi de ploaie este… sub apă. Dacă mai sunt și ceva rechini, atunci cu atât mai bine.


Barca saltă cu putere perpendicular pe valurile ce se sparg de țărm în zgomotul mării înfuriate, iar de pe creasta lor cădem în gol cale de vreo doi metri până la bază, doar pentru ca un alt val să ne preia și să repetăm din nou experiența. După aproximativ douăzeci de minute de săltat pe valuri, un GPS este scos pentru a ne ghida spre locul potrivit din imensitatea Oceanului Indian. Jur-împrejur orice urmă de pământ a dispărut cu desăvârșire.

Ademenirea rechinilor este simplă: puțin ulei de pește învechit de cine știe câtă vreme prin butoaie și lovituri puternice în apă pentru a transmite undele spre receptorii rechinilor. Prădătorii apelor nu întârzie să apară, deși la început sunt ceva mai timizi. După câteva minute apar și cei mai mari dintre ei, însoțiți de trena de peștișori. În depărtare, o balenă suflă în aer un jet de apă.


Scufundarea cu prădătorii mărilor are în ea ceva ireal. Nu toți rechinii sunt periculoși desigur, dar în imensitatea turcoazului Oceanului Indian nimeni nu poate garanta că Marele Alb nu se ascunde după un colț, chiar dacă aceștia se spune că ar fi fost goniți de niște orci care îi vânau. Proximitatea de doar câțiva centimetri ai unor animale ce nu s-au schimbat prea mult în ultimele câteva milioane de ani, face cu siguranță inima să bată ceva mai repede indiferent de faptul că experiența poate fi trăită din interiorul unei cuști de metal sau pur și simplu plutind printre ei fără nici o barieră de protecție.

Prin fața ochilor trece un gigant de câțiva metri lungime, însoțit de câțiva pești remora ce caută să se ancoreze de el. Prost înotători, peștii remora parcurg distanțele ajutându-se de uriașii mărilor.

Răcoarea apelor Oceanului Indian intră greu prin costumele de neopren, însă după aproximativ o oră de stat în apă reușește să își facă loc, mai ales când briza este accentuată de viteza bărcii ce străbate oceanul – primăvara abia a început aici.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *