Spre Cape Agulhas – cel mai sudic punct al continentului african o ceață densă ascunde orice priveliști frumoase, însă când după traversarea câtorva culmi de dealuri aceasta dispare, un peisaj demn de o primăvăratică Toscana se întinde în fața ochilor: culmi domoale și flori cât vezi cu ochii.
Departe de aglomerările urbane și de criminalitatea din marile orașe, aici casele nu au garduri electrice ci doar mici îngrădiri ca cele din Olanda rurală. Un mic capăt de lume pe lângă care oceanul își face de cap spumegându-și apele de țărm. Un front umed s-a rostogolit dinspre Sud odată cu valurile, transformând soarele de mai devreme într-un vis pierdut.
Aici la cele mai sudice stânci ale continentului african se întâlnesc două dintre oceanele lumii: Indian și Atlantic. Ploaia măruntă ne binecuvântează sosirea odată cu vântul ce suflă aspru dinspre Antarctica. O hartă fizică a Africii a fost așternută la marginea continentului, ca pentru a trece în revistă toată geografia întâlnită până acum în lungul drum spre capătul Africii și în același timp pentru a crea noi vise. S-au dus demult vremurile unor locuri albe pe hartă, tehnologia înlocuind visurile cu realitatea informației transmise pe partea cealaltă a globului cu o viteză uluitoare. Și totuși, aici la capătul continentului negru, misterul unor locuri încă nevăzute de pe imensa hartă rămâne neschimbat.
Aici este punctul geografic cel mai sudic al continentului African și începutul liniei de demarcație între oceanele Indian și Atlantic, așa cum a fost stabilit de geografi. Denumirea sa vine de prin anul 1500, când navigatorii portughezi au remarcat că acul busolei indica aici nordul magnetic – Cape Agulhas, în portugheză ‘Capul Acelor’.
La sud de Capul Agulhas, curentul omonim ce vine de-a lungul coastei Estice a Africii se lovește de apele Atlanticului și se întoarce înapoi spre Oceanul Indian aducând cu el cantități enorme din apele sale sărate și calde – unul dintre curenții ce stau la baza climei globale. Un far avertizează navigatorii încă din 1848 despre pericolele stâncilor presărate în apropierea țărmului.
Împreună cu o ploaie despre care nu ne-am hotărât încă dacă o fugărim sau dacă ea ne urmărește, ajungem la African Penguin & Seabird Sanctuary. Aici în Gansbaai, niște oameni inimoși reușesc să întrețină un centru unde tratează și vindecă singurii pinguini ce trăiesc pe continentul african – specie pe cale de dispariție.
Cerul se mai limpezește spre munții la baza cărora ar trebui să fie Stony Point. O șosea foarte scenică se strecoară pe la baza munților pe o coastă spălată de valuri, cu o lumină blândă ce se prelinge printre nori sinilii.
La Stony Point regăsim o priveliște exact cum ne doream de multă vreme – pinguini în mediul lor natural, fără îngrădiri de nici un fel. Un mal cu multe pietre pe care mogâldețele alb-negru se bălăngăne stânga-dreapta în mersul lor haios. Pinguinii africani, căci despre ei este vorba, își fac cuiburi aici și trăiesc în colonii nederanjate de oameni. Vizitatorii păstrează distanța cuvenită, dincolo de niște garduri vii din vegetație, dar chiar și în lipsa acestora nimeni nu vrea să îi deranjeze pe mărunții locatari.
Aici, mai multe colonii de pinguini sunt locatari permanenți. O poartă oarecare semnalează intrarea într-o rezervație naturală, însă pinguinilor nu le pasă de reguli și și-au făcut cuiburi peste tot printre arbuștii mărunți de la marginea apei. Cuibăriți peste ouă, pornind într-o misiune bine stabilită spre ocean sau poticnindu-se zăpăciți spre parcare, simpaticii locuitori ai țărmului ne privesc plini de curiozitate.
La doar câțiva kilometri depărtare este Pringle Bay, de unde peste întregul golf se întrezăresc munții ce străjuiesc Cape Town, capătul terminus pentru noi. Un apus de soare se zbate printre nori întârziind clipa, la fel cum aș vrea și eu să întârzii momentul despărțirii de Africa. Parafrazându-l pe Blaga – oprește Doamne clipa, cu care măsori eternitatea.
Toate drepturile privind fotografiile şi textele prezentate pe acest site îmi aparţin. Nici o parte din acest site nu poate fi reprodusă sub nici o formă fără aprobarea mea.