PRINTRE LEGENDE ȘI TRADIȚII

Mediaș are unul dintre cele mai bine păstrate centre istorice din întreaga țară și în același timp fortificații medievale ce se înalță deasupra orașului. Casele bine întreținute și viu colorate se scaldă răsfățate de lumina caldă a soarelui de final de toamnă.










Despre straniile simboluri ce împodobesc zidurile vechilor case se spune că ar descrie întreaga istorie a orașului săsesc. Semne și figuri ce conform legendelor ascund secretele sașilor de odinioară, secrete pe care sașii le-au luat cu ei odată cu exodul lor.










Pe vârful dealului din mijlocul cetății se ridică încă din secolul al XV-lea biserica Sf. Margareta, al cărui turn principal este înclinat cu aproximativ 2 metri față de bază, din cauza solului nisipos. Un fel de turn Pisa autohton, ale cărui legende povestesc despre ambiția zidarilor vremii de a ridica un turn care să îl depășească în înălțime pe cel al catedralei din Viena.










O eroare de calcul a făcut ca turnul să capete o înclinare pe care meșterii ar fi vrut să o îndrepte legând construcția cu funii și trăgând-o în partea opusă. Putere ca a zidarilor din Mediaș mai rar, însă la fel se poate spune și despre neatenția lor, căci distrași de o domniță ce se furișa pe ulițe aceștia au tras turnul ceva mai mult decât era necesar, înclinându-l în direcția în care a rămas și astăzi.










Bufnițe, struguri de aur, simboluri francmasonice și un labirint de pasaje subterane de care doar localnicii știu dar pe care nimeni nu le poate găsi, descriu doar o parte din poveștile fascinante ale orașului – prin ele Mediașul și-a câștigat renumele de Cetatea Luminii. Imaginația este pusă la încercare pentru a captura vizual legendele locului.











În satele din jurul Mediașului au case comunități de țigani împărțite pe bresle în funcție de îndeletnicirile moștenite din strămoși. Încă din timpurile migrației lor din India străveche spre vestul Europei, secretele meseriilor erau transmise din tată în fiu și practicate în familie, neamurile formându-se în jurul meșteșugurilor cu care aceștia își câștigau pâinea.

Obiceiurile și tradițiile lor sunt complicate, iar să vorbească despre religie este ceva tabu. Aparențele înșeală iar bahta – norocul lor este reflectată așa cum o cere tradiția în podoabe și sutele de detalii ce le împodobesc acoperișurile caselor.







Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *