PRIN CODRII VLĂSIEI

Printre copacii încă desfrunziți, pădurea Băneasa-Tunari are un covor verde cu model haotic de flori galbene, albe sau violet aprins. Drumurile și potecile bine bătute sunt pustii și doar ciripitul zecilor de zburătoare întretaie rostogolitul rapid al roților.


Setat pentru poteci, Misha îmi găsește un neașteptat drum ce taie câmpul paralel cu autostrada A3, un drum de exploatare ce este perfect pentru a scoate ultimele urme de iarnă din oase. Nu că aș fi avut parte de prea multă iarnă prin România. Mizerii aruncate aiurea prin locuri neverosimile. De ce ar căra cineva o cadă de fontă sau un fotoliu până aici și nu le-ar arunca la groapa de gunoi? Mistere nerezolvate…


Codrii Vlăsiei au reprezentat cândva întinderea neîntreruptă de pădure ce se întindea din apropiere de Slănic Prahova tocmai până în Sud la apele Neajlovului de la Călugăreni. În pădurile de odinioară ce și-au primit numele din limbile slave, vlăsie însemând refugiu, se adăposteau de la proscriși la slugile boierești fugite de la stăpân și la haiduci și tâlhari la drumul mare, codrii deși obligând călăreții să descalece.

Exploatate pentru cherestea și pentru obținerea de terenuri cultivabile, din pădurile întinse de odinioară au mai rămas acum doar petice răsfirate între zone rezidențiale și comune ce se dezvoltă haotic.


De pe lângă Moara Vlăsiei se face intrarea în pădurea Vlădiceasca unde un semn susține un acces restricționat, iar alte câteva avertizează cu privire la existența animalelor sălbatice și chiar și a ursului. O sprânceană mi se zburlește a neîncredere și ghidonul se orientează fix pe poteca unde un ultim semn avertiza că ar fi sezon de vânătoare, fără a preciza și vreo perioadă. De unde urși la doi pași și jumătate de București?!


Cu poteci mai înguste și cu sălbăticia mai bine păstrată, pădurea Snagov dă mai degrabă senzația unei păduri din zona subcarpaților decât a unui fost codru din plină câmpie. Șerpuiri lungi, urcușuri abrupte și coborâri scurte pe un pământ cu o aderență perfectă – prima evadare cu Sibir pe anul acesta, iar roțile se învârt cu bucurie printr-o primăvară zdrobită de ordonanțe militare.

Leave a Reply

Your email address will not be published.