PLIMBARE PE GARDEN ROUTE

Unele popoare au microbul comerțului în sânge și știu să facă bani din orice. Întreprinzători și invenitivi, sud-africanii s-au gândit să ridice o întreagă atracție în jurul unui mare copac: poteci amenajate, un foișor fără cine știe ce panoramă și un mare centru de vizitatori.

Big Tree of Tsitsikamma este însă doar o altă afacere creată în jurul naturii. La propriu. O pasarelă de lemn înlocuiește poteca de pământ ce conduce la un Outeniqua Yellowood – un conifer ceva mai bătrân de 1000 de ani, a cărui înălțime atinge 36 de metri și care are o circumferință de 8.5m. Încercuit cu o funie groasă și punți de lemn, impunătorul arbore își pierde însă din grandoare. Aparent totul a fost făcut pentru protecția lui. Poate că ar fi fost mai protejat dacă nu ar fi fost expus turismului de masă și nu ar fi avut parte de atâția vizitatori.

În Knysna totul se învârte în jurul lagunei omonime. De fapt, întregul orășel pare o enclavă Afrikaans în mijlocul Africii, canalele aducând aminte de îndepărtata Olandă și mai puțin de continentul negru.

Echipat cu o pălărie de pirat și o mască cu craniu, căpitanul se încadrează perfect pe vasul ce aduce aminte de vechii navigatori și pe ale cărui catarge flutură steagul cu cap de mort ce stârnea spaima în toți cei ce îl zăreau pe mare.În lagună este locul de vărsare al râului Knysna, iar bancurile de nisip sunt multe și dispuse haotic. Un singur canal adânc permite navelor să navigheze spre ieșirea prin Knysna Heads în Oceanul Indian. Acolo unde valurile se zbat între capetele de stâncă ce mărginesc laguna, un far indică locurile periculoase pentru navigatori.
Drumul N2 urmează malul oceanului pentru o vreme, dar varianta cea mai spectaculoasă a Garden Route rămâne cea strânsă între munți ceva mai sus de localitatea Wilderness. Un nume poate predestinat, căci sălbăticia de aici este într-adevăr prezentă în fiecare kilometru de drum. Un ultim punct de belvedere este locul ideal pentru a ne lua la revedere pentru o vreme de la ocean. Nenumărate pasuri montane cărora le lipsește altitudinea dar care compensează prin spectaculozitate, se înșiră șirag spre Oudtshoorn – salbă de amintiri volatile în memorie și locuri trecute pe nesfârșita listă a locurilor în care trebuie revenit.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *