Jadranska magistrala este drumul de coastă ce se încăpățânează să rămână la poalele munților ce își înfig picioarele în marea Adriatică, sub un soare ce ne coace la foc mic. De umbră nici nu poate fi vorba – poate doar sub vreunul dintre pinii mediteraneeni ce mărginesc plajele izolate. Locuri excelente desigur, pentru o pauză și o baie în apele turcoaz ale mării înainte de a porni din nou pe minunea pe care ingineria a modelat-o spre a crea un drum dantelat – serpentine cât să nu poți duce, munți arizi în dreapta și mare nesfârșită în stânga.
Din fostul palat al lui Dioclețian puțin mai poate fi acum recunoscut, dar zidurile ca de cetate și labirintul de case (chiar și cu amprente de modernitate pe ele) păstrează aerul roman al erei în care au fost construite. Catedrala înălțată pe vechile ruine ale unui templu a șters aproape tot din vechea istorie, doar cripta mai păstrând pietrele de temelie ale primului lăcaș de cult.
Interiorul catedralei este un crescendo ce pornește de la intrarea impunătoare, trece printre coloanele gotice și pe sub altarul împodobit, pentru a urca apoi în turnul clopotniței. Trepte vechi și înguste conduc spre cele 360° de panoramă deschisă asupra portului plin de iahturi, a apelor Adriaticii ce-au crestat haotic coasta continentului, a dealului Marjan și a munților ce închid din trei părți orizontul.
Fostul templu al lui Jupiter a devenit baptisteriu odată cu trecerea la creștinism, însă arhitectura interioară minunat de simplă este impresionantă, cu tavanul plin de detalii și o acustică desăvârșită. Între multitudinea de clădiri ce umplu acum fostul palat al împăratului roman, vechiul templu pare înghesuit de pereții apropiați ce șterg orice urmă de intimitate între vecini.
Casele ridicate în ruinele vechiului palat sunt legate prin străduțe strâmte, un labirint ce nu limitează ci dimpotrivă, îndeamnă la explorare, la curiozitate și la opriri dese. Cum altfel ar putea creierul să proceseze avalanșa detaliilor ce se ascund în unghere, pornind de la pietrele șlefuite, scurgându-se de-a lungul coloanelor romane și terminând cu turlele turnurilor?!
Toate drepturile privind fotografiile şi textele prezentate pe acest site îmi aparţin. Nici o parte din acest site nu poate fi reprodusă sub nici o formă fără aprobarea mea.