PE CÂMPUL DE LUPTĂ

Dincolo de vamă soarele ne zâmbește șăgalnic, în timp ce în depărtare din verdele primăvăratic al ierbii maiestuosul Olimp se ridică acoperit de grele zăpezi. Îl salutăm în oglinda retrovizoare, atunci când o cotim spre Vest pe șoselele ce se încolăcesc ca niște șerpi moderni prin văile dintre munți.
Cufundați în reveria spectacolului dat de norii negri risipiți pe un cer aprins de lumina apusului, nici nu am observat acul rezervorului ce mai avea puțin și cădea din cadran. Nicăieri în jur nu se zărește vreo pompă de benzină salvatoare, dar un polițist ce păzea o intersecție pustie ne îndrumă “colea, în satul de după colțul dealului”. Dar satul nu este chiar după colț și în plus mai este și cocoțat pe culmea dealului.

Aflată pe o străduță obscură, benzinăria nu este deloc animată iar personajul ciufulit și proaspăt trezit din somn nu ar inspira prea mare încredere în alte colțuri de lume. Și totuși el este păzitorul licorii magice de care avem nevoie așa că momentan este prietenul nostru cel mai bun.

Cu bidiviul adăpat, ne grăbim spre apus încercând să prindem soarele din urmă. Evident că nu avem nici o șansă, dar lumina ce a împrumutat nuanțele unei livezi de portocali ne atrage ca un magnet.

La ora când soarele încă dormea ascuns după dealuri, cu nedespărțita geantă foto pe umăr și speriind un bursuc matinal ce trebăluia prin zonă, îmi caut unghiul perfect. Eh, tabieturi de fotograf.
În fața mea, dinții enormi de piatră se ridică din Câmpia Tesaliei vegheați de molcomul râu Peneiós şi de dealurile înverzite ce preced Munții Pindului. Cocoţate pe stânci, mânăstirile de călugări şi de maici privesc cu bunătate spre câmpia aşternută la picioarele lor, legendarul loc de luptă dintre puternicii titan și mândrii zei ai Olimpului.

Este o linişte de început de lume, condimentată plăcut de ţârâitul greierilor şi de cântecele păsărilor. Jos în sat cocoşii dau trezirea, iar toaca răsună sacadat peste vale în timp ce astrul incandescent învăluie în lumina diafană a dimineţii magnificul peisaj terestru.
Bună dimineaţa!

 

2 thoughts on “PE CÂMPUL DE LUPTĂ

  1. Foarte faine imaginile, in special cele cu cerul aprins si norii amenintatori 🙂

    Am tot citit de “the golden hour” la apus si rasarit si aici se vede cel mai bine diferenta intre lumina blanda care pune in evidenta peisajul si lumina “dura” din timpul zilei.

Leave a Reply

Your email address will not be published.