PALATUL DE CLEȘTAR

Din depărtări creasta Pietrei Craiului este un zid inexpugnabil de piatră, cu turnuri și creneluri ruinate ale unei cetăți enigmatice. Ridicată într-un val de stâncă în urma unui vechi moft geologic, are căi de acces abrupte și ascunse iarna sub un strat gros de nea.

Zăpada ce s-a transformat în fire de apă a înghețat în pârâiașe peste care poduri de zăpadă trosnesc amenințător și pe care echilibrul este destul de relativ – noroc că se termină repede și lasă loc potecii acoperite cu zăpadă.

Între pereții strâmți este un veritabil frigider alb și o liniște abisală în care se aude până și sunetul aproape imperceptibil al unui mic rozător ieșit să cerceteze dacă a venit cumva primăvara, doar pentru a se retrage înfrigurat la loc în vizuina sa ceva mai călduroasă.










Colți și lame de piatră altădată cenușii, țâșnesc spre cer tapetate cu ace de gheață rămase încremenite în mănunchiuri zgribulite de ger de la ultima ninsoare, în zadarnica așteptare a unei raze de soare care să le topească vremelnica împietrire. Fisurile devin capcane în care gheața a așternut platoșe alunecoase pe stâncile pe care colțarii lasă scrijelituri albe în repetatele încercări de a prinde o cât de mică crăpătură de care să se agațe temporar. Improvizația este cuvântul cheie pentru o ascensiune reușită.










Aici sus, sub un soare blând și un vânt plecat să zburde pe alte meleaguri, liniștea nu este tulburată de nimic. Cuvintele sunt de prisos căci nu pot prețui la adevărata valoare tabloul montan ce se întinde de jur-împrejur, iar vorbele se rezumă la șoapte ce oferă un ceai aromat.

Șiruri de munți se întind ca o lecție de geografie pe zeci de kilometri presărați cu pudra albă și rece a iernii. Cușma înălțată în mijlocul șesului este desigur inconfundabila Măgura Codlei, însă privirile sunt mai degrabă atrase de munții mai înalți ce se înghesuie parcă unii într-alții, topind trecătorile în îmbrățișări de piatră. Cu greu se disting locurile unde încep și unde se sfârșesc Bucegii, Leaota, Postăvarul, Piatra Mare, Baiului, Grohotiș, Ciucaș și Tătarului.










Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *