Barocul, renascentismul și goticul se înghesuie toate în micul orășel cuprins într-o buclă a râului Vltava, în sudul Boemiei. Český Krumlov este unul dintre cele mai fotogenice orașe ale Europei – o mică Praga în miniatură. În douăzeci de minute de mers deja se ajunge în punctul diametral opus al podului ce leagă intrarea principală în oraș cu una dintre căile de acces în pitorescul castel ce se înalță pe malurile râului.
Peste orașul încă adormit de frigul dimineții, castelul omonim se înalță impunător. La jumătatea secolului al XIII-lea, familia nobiliară Krumlov și-a stabilit aici reședința înălțând castelul în stilul predominant acelor vremuri – gotic. Stăpânirea lor a fost scurtă, căci la începutul secolului al XIV-lea o altă familie nobiliară, Rosenberg, a preluat domnia asupra acestor pământuri. La trei sute de ani de la fondarea acestuia castelul a fost parțial refăcut în stilul renascentist, iar la scurt timp a fost cumpărat de împăratul Rudolf II von Habsburg ce i-a dat o înfățișare barocă.
Amestecul de stiluri ale castelului s-a împrăștiat și în arhitectura orașului de la poale, conferindu-i unicitatea și eleganța actuală. O plimbare pe străzile orașului este pur și simplu o vizită într-un muzeu medieval, cu exponate locuite.
Aleile grădinilor urcă spre podul care ajunge direct în castel, trecând pe deasupra potecilor de acces în grădini. Semănând cu un viaduct și cu mult mai faimosul Ronda din Andaluzia, podul este spectaculos prin el însuși dar mai ales prin panoramele care se deschid din partea superioară a sa.
În ciuda vremii mohorâte a unei ierni ce abia a început, locul este pur și simplu magic – căsuțe ca de turtă dulce îmbrăcate în detalii pictate sau cioplite, contrastul culorilor aprinse ale caselor ce sunt accentuate de cenușiul cerului, și chiar și perechea de urși ce păzesc șanțul de apărare al castelului aduce un oarecare șarm.
Întregul oraș din sudul Cehiei este întruchiparea unui basm a cărei acțiune are loc în Evul Mediu – case pitorești, un castel impunător și un râu care să șerpuiască printre ele. Dar, în basmele acelor vremuri era întotdeauna strecurată și puțină cruzime, iar Český Krumlov nu este lipsită de această parte întunecată – zona pe care urșii o pot străbate este extrem de mică iar locul servește mai degrabă a grădină zoologică cu o singură specie ținută între pereți înalți de piatră.
Ca mare parte din oraș, și această tradiție a urșilor ținuți în captivitate este un omagiu adus istoriei. Începând cu secolul al XVI-lea, nobilii ce dețineau castelul foloseau efigia unor urși pe blazonul nobiliar, iar pentru a desăvârși această reprezentare cel puțin o pereche de urși era ținută tot timpul captivă. Cu mici întreruperi, tradiția a fost continuată de următorii proprietari ai castelului până în zilele noastre.
Toate drepturile privind fotografiile şi textele prezentate pe acest site îmi aparţin. Nici o parte din acest site nu poate fi reprodusă sub nici o formă fără aprobarea mea.