NOAPTEA ASCUNDE PERICOLE

Între Durban și Port Elizabeth este o limbă de asfalt lungă de 910km ce nu reușește să reunească de-a lungul ei peisaje care să merite efortul drumului. Dacă mai pui la socoteală și o vreme mizerabilă, dezorganizarea unora, ambiția altora de a parcurge întreaga distanță într-o singură zi, lipsa de atenție cumulată cu noaptea ce se așterne apăsătoare, rețeta pentru un accident este perfectă. Pentru că noaptea nu se călătorește în Africa. Punctum.

Port Elizabeth este cunoscut pentru plajele sale de nisip întinse de-a lungul golfului Algoa pe coasta de Sud-Est a Africii de Sud. În 1820 aici s-au stabilit câteva mii de britanici ce au înălțat clădiri elegante în stilul epocii, unele rămase în picioare până astăzi.

Piața centrală este dominată de primăria și turnul său cu ceas ridicate în 1858, iar monumentul ridicat în cinstea regelui preot Prester John și a exploratorilor portughezi ai sudului Africii, atrage atenția prin simplitatea dar eleganța sa.

Un grup de copii în uniforme școlare se arată interesați de cei câțiva albi ce se zgâiesc la clădiri și vorbesc o limbă nemaiauzită, și aflând că suntem străini trăsăturile li se întind a mirare și ne urează un ‘warm welcome’. N-au mai văzut străini de dinainte de începerea pandemiei și nu le vine să creadă când împărtășim cu ei faptul că am venit din Europa.

Urcarea spre farul de pe dealul Donkin merită cu prisosință efortul, mai ales că treptele sunt un mozaic în culorile vii ale Africii. În secolul al XV-lea, locul în care astăzi se întinde Port Elizabeth era doar o întindere fără nume pe coasta golfului Algoa. Denumirea actuală nu este un act de cinstire a Reginei Elizabeth ci o poveste ce conferă orașului o atmosferă caldă.

Sir Rufane Donkin a fost un soldat, politician și scriitor ce a ajuns guvernator al acestor locuri la începutul secolului al XIX-lea, iar botezarea locului a fost făcută în memoria soției sale Elizabeth ce murise cu câțiva ani în urmă în India. Întristat de moartea sa, Sir Donkin a construit în vârful dealului de deasupra portului un sit memorial pentru ea.

Pe platforma ce găzduiește farul, a fost înălțată o piramidă similară cu cea construită de Caius Cestius în Roma, iar structura a fost personalizată și adusă la viață de mesajul lăsat de Donkin: ‘în memoria uneia dintre cele mai perfecte ființe umane, ce și-a dat numele orașului de dedesubt

Nu departe de centru, o doamnă cochetă la volanul unui SUV scump ține să oprească în mijlocul intersecției pentru a ne avertiza că zona este rău famată și ar trebui să avem grijă. În ciuda faptului că orașul pare pașnic, centrul devine suspect de gol în mai puțin de două ore deși este mijlocul săptămânii. În scurt timp va apune soarele, iar la adăpostul nopții sclipesc ochi pe care nu vrei să îi întâlnești.
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *