Orașul Nizwa pare deja imens față de micul Bahla, dar și foarte turistic. Vechea capitală a Omanului, Nizwa pare o suburbie a citadelei de proporții monumentale din centrul ei, încoronată de un turn circular imens ce cândva se putea mândri cu titlul de cel mai fortificat din întreaga țară.
Cunoscut ca perlă a întregului Islam, Nizwa a atras și a dat naștere celor mai mari poeți, imami și oameni de știință ai țării. Tribul Ya’ruba a domnit asupra Omanului mai bine de o sută de ani începând cu secolul al XV-lea, și în timpul lor sultanatul a devenit o mare putere navală după eliberarea de sub cucerirea portugheză.
Cu o îndelungată istorie maritimă, Omanul a preluat controlul rutelor comerciale în Marea Arabiei și Oceanul Indian, aceasta aducându-le bogății nemăsurate. Triburile din interior unite cu cele de pe coastă, formând de acum o națiune prosperă, au extins sistemele de irigații pentru culturile agricole și au ridicat forturi monumentale de o frumusețe și o rezistență de neînvins.
Situat strategic pe drumul comercial din interiorul țării, fortul era un punct de observație perfect și în același timp locul de unde se apărau plantațiile de curmali și oaza ce alimenta cu apă întreagul oraș – Falaj Daris.
Pentru vremea sa ceva nemaivăzut, fortul avea multiple capcane contra invadatorilor: scări în zig-zag, întunecate, întrerupte de puțuri adânci peste care în vremuri pașnice erau așternute scânduri de lemn ce puteau fi rapid înlăturate, nișe înguste prin care se turna asupra dușmanilor o melasă fierbinte din zeamă de curmale, sau după caz se putea arunca apă pentru a stinge eventualele focuri ce erau puse la uși.
Spre deosebire de Bahla, camerele altădată pline de viață au fost umplute cu artefacte gândite să aducă un plus experienței, de multe ori așezate de parcă abia acum s-ar fi oprit cineva din folosirea lor. Expozițiile însă, cu piese ascunse de vitrine de sticlă… prin comparație cu fortul Bahla, au distrus magia dintre ziduri transformând-o într-o experiență muzeală.
Străzile orașului sunt pustii – este ora pauzei de masă, odihnă sau rugăciune, când magazinele s-au închis dar marfa a rămas nepăzită și nelegată prin souq sau pe străzi. Cam acesta este nivelul de siguranță în Oman.
Toate drepturile privind fotografiile şi textele prezentate pe acest site îmi aparţin. Nici o parte din acest site nu poate fi reprodusă sub nici o formă fără aprobarea mea.