FRUMOASA NEBUNIE A REGILOR

Aduse de la aproape 40 de kilometri depărtare cu nepreţuitul ajutor al râului, ridicate cu forţă dar şi multă grijă de aprigii elefanţi, îmbinate fără mortar de pricepuţii arhitecţi khmeri astfel încât îmbinările să nu se vadă, blocurile de gresie de sute de kilograme alcătuiesc astăzi unele dintre cele mai impresionante privelişti din lume.

La porunca fiecărui rege khmer s-au ridicat astfel temple grandioase, împodobite cu migăloase basoreliefuri ce povestesc despre colaborarea dintre devas şi asuras, demoni şi zei, ce pentru a intra în posesia lichidului nemuririi – amrita, au pus la cale ruperea oceanului de lapte. Dar, sculpturile nu prezintă doar scene legendare cu regi, demoni, zei şi frumoase dansatoare ci şi scene mai “banale” ce descriu viaţa de zi cu zi a supuşilor.

Rămase în umbra veacurilor, sute de priviri se îndreaptă spre tine. Feţe uriaşe te privesc, zâmbindu-ţi de pe fiecare parte a zecilor de turnuri de piatră, în timp ce spre a nu te rătăci, uriaşi naga îţi arată calea târându-se de-a lungul treptelor tocite de milioane de alte tălpi.

Din jungla deasă ce înconjoară templele, ţipete de pasăre te avertizează parcă să nu te apropii de Templul Divin al lui Phimeanakas, acolo unde doar regelui îi este permis să urce.

Generaţii succesive de regi au construit temple, închinându-le în general principalelor zeităţi hinduse: creatorului Brahma, protectorului Vishnu sau distrugătorului Shiva, şi aducându-şi astfel aportul la ceea ce a devenit astăzi cel mai întins complex religios din lume.

 

2 thoughts on “FRUMOASA NEBUNIE A REGILOR

  1. Superbe fotografii. Unice. Modul de fotografiere este special. Am descoperit astazi acest blog de foto si m-am indragostit iremediabil de tot ceea ce se gaseste aici. Succes!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *