NEAȘTEPTATELE CULORI ALE ARABIEI

Al Tayibat City Museum for International Civilization este adăpostit într-o superbă clădire refăcută, ce amintește de arhitectura din Al-Balad. Întreaga istorie a Arabiei Saudite, de la preistoricii amoniți și trilobiți, trecând prin niște superbe case refăcute ale beduinilor, prin epoca otomană și apoi epoca petrolieră până în zilele noastre.















Este cumva greu de crezut că există un asemenea muzeu în inima celei mai islamizate țări a lumii, având în vedere că pentru multă vreme într-o vanitate și habotnicie ignorantă s-a considerat că înainte de venirea Profetului nu a existat istorie, sau că aceasta nu este absolut deloc importantă.















Dincolo de colțurile ce nu sunt legate de Islam, este adunată aici întreaga istorie a existenței Peninsulei Arabe, pornind de la culturile ce au prosperat pe malurile Golfului Persic și al Mării Roșii, prin tot nisipul din marele Rub’ al Khali și până la incredibilul de luxuriant sud-vest ce amintește mai degrabă de zone tropicale decât de o țară preponderent deșertică.















Poate că cele mai interesante camere sunt cele care reproduce în detaliu casele tradiționale ale saudiților din alte vremuri, cu portul, podoabele, ustensilele și obiceiurile lor. Culori de o intensitate pe care nu credeam că aș fi putut-o întâlni într-o țară în care până să ajung nu îmi imaginam că ar putea exista prea multe nuanțe între alb și negru.

Un muzeu complet, cu peste 400 de camere, în care s-ar putea sta liniștit câteva zile.
















La o distanță de aproximativ 25 de kilometri depărtare de Jeddah, în largul Mării Roșii, un atol de corali încă neridicat deasupra nivelului apei ascunde o colorată lume submarină. Agitația de la suprafață a mării pe care se formează mici berbeci de spumă se simte din ce în ce mai puțin odată cu adâncimea, iar viețuitoare colorate care în copilărie prindeau viață doar în imaginația stârnită de timbrele pe care erau inscripționate numele exotice pe atunci ale unor țări, acum săgetează printre valuri.















Nisipurile deșertului s-au ridicat în aer estompând orice posibilitate de arunca o privire mai cuprinzătoare peste întinderile pustii ale Arabiei, iar o escală într-un modern Qatar nu reușește să fie veriga de legătură atât de necesară dintre o țară arabă și o Europa aflată parcă la ani lumină distanță, ci doar o idee nouă pentru o viitoare întoarcere. Deșertul are o magie care se infiltrează adânc în structura ADN-ului și care, mai pregnantă sau mai superficială va rămâne încrustată pentru totdeauna.




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *