Drumul traversează distanțe lungi de deșert, cu pământ uscat sau nisip, tufe arse de soare și plantații de palmieri. Pe fundal, jur-împrejur munți arizi. Este un ținut care transmite admirație și respect dar care nu invită la trai. Dromaderii par singurele ființe de pe aici, în afara celor din trenul care săgetează pustiul cu 300km/h.
Intrarea în Medina corespunde cu ambuteiajele – din pustiu la oraș. Clădirile par cu atât mai impunătoare chiar dacă nu au zeci de etaje, iar portul locuitorilor este mult mai tradițional. La urma urmei acesta este unul dintre cele mai sfinte orașe ale Islamului.
Aici este și capătul de linie al istoricei căi ferate ce pornea din Damascul acum bombardat al Siriei, spre a transporta pelerini spre locul de naștere al Islamului, dar și cea mai veche moschee din lume – ridicată în timpul vieții profetului ce a fondat religia musulmană.
Profetul Muhammad s-a născut la Mecca și a atins iluminarea la 40 de ani, începând să propovăduiască noua religie locuitorilor orașului. Aceștia se închinau însă la idoli și doar o mână de oameni l-au urmat în noua religie. Alungat fiind din oraș, profetul s-a refugiat la Medina unde și-a găsit mulți adepți în noua religie. Zicala ‘nimeni nu-i profet în țara lui’ este cum nu se poate mai adevărată.
Stăpânirea de la Mecca a aflat însă despre locurile în care s-a refugiat noul profet și o armată a fost trimisă pe urmele sale. Ajunși la munții Uhud, lângă Medina, trupele s-au întâlnit iar prima bătălie din sângeroasa istorie a extinderii islamului a fost pierdută.
La Al-Masjid an-Nabawi – Moscheea Profetului, șiruri prelungi de coloane se întind în toate direcțiile. Pe centru o marmură lucioasă, pe laterale covoare groase și verzi. Milionul de oameni despre care se spune că ar încăpea în moschee nu cred că este o fabulație. Moscheea este pur și simplu grandioasă. În capătul acesteia, un mic dom verde a fost construit peste mormântul unde este îngropat trupul profetului Muhammad.
Muzeul orașului Medina este mai mult un muzeu al întregii religii islamice, explicând cum nu se poate mai bine felul în care aceasta a apărut, miturile fondatoare și începuturile sângeroase ale istoriei sale. Este prezentat desigur și locul sacru în care a fost descoperită piatra neagră ce acum se află într-un colț din Kaaba – acea clădire neagră care este centrul moscheii de la Mecca, și despre care musulmanii cred că a fost așezată de Allah pe locul unde biblicul Abraham a vrut să își aducă jertfa către zeul său. Oamenii de știință, sceptici cum sunt, susțin că piatra sfântă a legământului abrahamic este de fapt doar o bucată de meteorit.
Toate drepturile privind fotografiile şi textele prezentate pe acest site îmi aparţin. Nici o parte din acest site nu poate fi reprodusă sub nici o formă fără aprobarea mea.