JEDDAH ȘI CÂNTECUL SĂU DE SIRENĂ

Încă de la fondarea sa Jeddah a reprezentat intersecția culturilor tuturor pelerinilor și comercianților, și de asemenea și tradiționala poartă spre Mecca. Cu un aer cosmopolit și mai liberal, bulevarde largi și clădiri în stiluri europene, Jeddah aduce mai mult cu țări non-islamice decât cu un oraș al Arabiei Saudite. Ceea ce îl trădează însă este souq-ul (vechea piață) animat, bucătăria diversă pe care au adus-o toți pelerinii ce s-au perindat pe aici, și fantasticele locuri pentru scufundări din Marea Roșie.
Modernul Jeddah este capitala comercială a Arabiei Saudite și se întinde pe o suprafață mai mare de o mie de ori decât cea a vechii localități pe locul căreia se află, despre care se crede că ar adăposti rămășițele mamei tuturor oamenilor – Eva.

Orașul de astăzi este însă agitat și în continuă creștere, un mix de vechi și nou care a adus orașului supranumele de ‘sirena Mării Roșii’, cântecul său împletind istoria unor secole.
Arhitectura orașului Jeddah te trimite imediat cu gândul la bătrânul port ce servea până de curând doar pelerinii care își îndreptau pașii spre Mecca, iar Marea Roșie cu minunatele ei ape nu are nevoie de nici o prezentare.

Fiind vineri este zi liberă și zi de rugăciune. Orașul este prelungit enorm de-a lungul Mării Roșii, iar blocurile înalte de locuințe sunt foarte puține, orașul adăpostind totuși aproape patru milioane de oameni.
Al Balad – centrul vechi al orașului adăpostește comoara arhitecturală a bătrânului oraș: locuințe cu balcoane din lemn lucrate cu nesfârșite detalii ce îmi aduc aminte de Rajasthanul Indiei – și pe acolo tot arabii și-au pus amprenta.

Bazarul este o lume în sine ca în toate țările arabe – se vând de toate pentru toți, de la fructe, săbii și covorașe de rugăciune, până la mirodenii și tămâie.


Al-Balad a fost fondat în secolul al VII-lea și a servit ca centru al orașului Jeddah. Zidurile defensive ale orașului au fost dărâmate în anii 1940, iar trei decenii mai târziu când Jeddah a început să devină mai bogat datorită petrolului mulți locuitori ai orașului vechi s-au mutat la nord, departe de locul unde a pornit istoria urbei. Vechiul oraș a căzut în ruină.Aleile medievale ale orașului sunt flancate de case construite din coral pescuit din Marea Roșie, cu atât de definitoriile mashrabiyya – balcoanele cu zăbrele de lemn.

Acesta este portul oficial al Arabiei Saudite, poarta estică a drumului ce duce către cel mai sfânt loc al Islamului, un loc prin care în ultimele 14 secole s-au perindat miliarde de pelerini.
Câteva case au fost refăcute la interior pentru a reda curioșilor modul în care lambriurile tradiționale se împleteau cu mobila ceva mai modernă și cu ultima modă în ceea ce privește tehnologia. Cea de acum multe decenii, desigur.

4 thoughts on “JEDDAH ȘI CÂNTECUL SĂU DE SIRENĂ

 1. Salut, absolut superbe pozele. Îmi poți spune te rog daca Arabia saudita este abordabila financiar?un sejur de o saptamina ar fi mai scump că un sejur in Dubai? Drum bun pe mai departe..

  • Bună! Depinde foarte mult dacă te duci printr-o agenție sau pe cont propriu. Prin agenție costă foarte mult, însă pe cont propriu este mult mai ieftin și localnicii sunt de ajutor în caz de nevoie. Arabia Saudită este mai ieftină ca Emiratele/ Dubaiul, însă doar pe cont propriu. Altfel, mult mai scumpă.
   În orice caz, este o țară fantastic de frumoasă!

  • Bună
   Nu există plaje unde să se stea în costum de baie ‘european’. Pentru asta se poate lua o barcă și se poate merge pana la una dintre insulele de corali din larg, dar nici acolo nu este foarte recomandat…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *