ÎN FAVOAREA ARTELOR

Actuala cetate Târgu Mureș a fost ridicată în secolul al XVII-lea pe locul uneia mai bătrână cu două secole dar distrusă în urma unor invazii tătare. Bastioanele cetății au primit numele diverselor bresle meșteșugărești ce au contribuit la ridicarea lor, iar în mijlocul cetății a fost înălțată biserica reformată – cea mai veche clădire din Târgu Mureș, a cărei istorie se întoarce în timp până în secolul al XIV-lea, fiind înălțată de ordinul franciscan.












Interiorul fortificațiilor ce se escaladează pe scări și platforme care le imită pe cele originale, duc la fostele guri de tragere prin care ținteau cei care apărau cetatea de invadatori. În adâncul nopții, umbre absurd de grele absorb în ele luminile ce se preling pe cărămida îmbătrânită de timpuri a zidurilor.











În plin soare, misterele ce învăluiau în seara precedentă Cetatea Medievală din Târgu Mureș au fost deconspirate. Lipsite de voalul întunericului prin care imaginația putea țese legende, lumina dezvăluie cetatea așa cum este ea: o parte îngrijită de istorie transilvăneană.












Refăcută acolo unde vremurile s-au arătat prea aprige cu ea, cetatea a fost redată locuitorilor. Cândva populată de breslele croitorilor, măcelarilor sau cizmarilor, acum legendele medievale sunt reinterpretate de actori rebeli ce țes noi povești pentru turnurile ce veghează asupra muzeelor și cafenelelor. Armura războiului a fost dezbrăcată iar calea pacifistă a artelor i-a luat locul.












Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *