GUSTUL DULCE-AMĂRUI AL BUCEGILOR

Ceva mai sus de lunga poiană ce marchează sfârșitul pădurii, începe valea glaciară în care cu puțină imaginație poți vedea aievea ghețarii ce au sculptat partea aceasta de munte. Sunt văi și vâlcele aspre cu stânci înfipte în brâne suspendate, cu bolovani de mărimea unei case odihnindu-se pentru o veșnicie relativă împlântați în versant, dar toată această asprime este îndulcită de miile de flori de munte colorate și parfumate și de covorul înverzit al ierbii.

Norii amenințători degeaba se perindă peste platou – nimic nu se scutură astăzi din ei, ba mai mult aduc o umbră și o răcoare plăcută. Este prima oară când urc această vale și după cincisprezece ani voi revedea vârful Omu. Urcușul continuu poate că este obositor, însă ridicând privirea din potecă și aninând-o de stânci uiți de greutatea bocancilor și a rucsacului și diferențele de nivel dispar pe nesimțite. De la releul Coștila și până la tricolorul ce fâlfâie pe vârful Omu, panorama este completă. În imediata apropiere a Mecetului Turcesc tronează piramida vârfului Bucura.

La Cabana Omu nu sunt surse publice de apă iar lumea ajunge însetată sus. Sunt unul din puținii ce au alimentat din pârâul ce șerpuia mai jos pe vale. Apa și berea au preț egal aici și se vând doar la PET de jumătate de litru iar lumea cumpără în neștire. Eu văd doar sticlele de plastic rămase în urmă și mi se strânge inima. Nu vedeți mă poluarea ce rămâne în urmă?!

Sunt poteci prin Bucegi ce sunt mult mai rar călcate ca cele ale văii Prahovei, și unde adânc prin vâlcele își fac veacul caprele negre, iar cascadele ascunse ce se arată doar celor ce perseverează în căutarea lor, răcoresc brâne înguste pe care abia se poate odihni talpa bocancului.Ieșiți din pădure ca niște sălbăticiuni hăituite de timp, încremenim pentu o secundă când dăm cu ochii de țigănia fără seamăn de pe strada Văii Cerbului. Zeci de mașini, rulote, grătare sfârâind într-un nor comun și neîntrerupt de fum, o cacofonie de sunete, muzici și chirăieli. Un bâlci ce reprezintă civilizația în toată splendoarea ei.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *