GOLFUL FLUTURE

Vechiul port mediteranean al Kotorului este înconjurat de fortificații construite în timpul perioadei de ocupație venețiană, în golful omonim ce alcătuiește unul dintre locurile cele mai zimțate din întreaga coastă a Mării Adriatice. Împreună cu munții de calcar din Orjen și Lovćen, ce aproape că formează surplombe deasupra apei, dar și cu peisajul zdrențuit al munților, locul este de o frumusețe desăvârșită.








Pe muntele ce se înalță în spatele orașului, o lungă scară cu peste 1300 de trepte cațără versantul în spatele zidurilor de apărare ale fortăreței San Giovanni a cărei construcție începută în secolul al IX-lea a durat aproape șase secole. În ciuda orei matinale, căldura verii se simte ca un zid ce trebuie împins la fiecare treaptă urcată. Priveliștea spre golful ce se deschide din ce în ce mai mult dincolo de ziduri, aduce uitarea efortului urcării.









De sus de pe ruinele Castelului San Giovanni, întregul golf se deschide, cu ape de cerneală, localități ce de aici de sus par minuscule și sute de acoperișuri de țiglă roșiatică. Evident, totul într-o cu totul altă lumină față de cea din ziua precedentă când roțile lui Amur ne-au purtat la vale din Cetinje.









Orașul a fost fondat de vechii romani ca Acruvium, iar din secolul al X-lea și-a schimbat stăpânirea în funcție de capriciile istoriei și ale campaniilor militare, făcând pe rând parte din Bizanț, Serbia medievală, Ducatul Venețian, Ungaria, Franța și Austria. O revoltă a marinarilor slavi staționați în portul Kotor a adus în cele din urmă orașul în regatul ce a devenit în cele din urmă Iugoslavia.









În interiorul zidurilor cetății o hartă este cum nu se poate mai inutilă. La ce bun să știm cum să ajungem într-un anumit loc, când putem să explorăm și să ne lăsăm surprinși de cotloanele și străduțele cu pietre șlefuite de secolele în care au fost călcate? Din loc în loc mai cățărăm unul dintre zidurile exterioare pentru a avea aceeași priveliște pe care o aveau și vechii apărători ai cetății.

Interiorul trăiește și este viu, chiar dacă este turistic, cu terase și magazine de suveniruri la tot pasul.  









Aleile înguste și colțurile întunecate sunt departe de forfota zilei, zidurile medievale ascunzând multe cotloane cu valoare istorică poate la fel de interesante precum catedrala St. Tryphon, plină de fresce datând din secolul al X-lea, sau palatele familiilor importante ale vremii.









Orașul ce dă numele golfului Kotor nu este însă singurul adăpostit la picioarele munților golași, o salbă de localități înșirându-se de-a lungul celor patru golfuri în formă de fluture, apropiate de strâmtori înguste. În mare parte golful seamănă cu fiordurile nordului, însă portocalii și plantele subtropicale ne reamintesc că răcoarea mult dorită este la câteva mii de kilometri depărtare.










Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *