GIGANȚII MĂRILOR

Tangajul din port este minor dar odată ieșiți în larg valurile ne leagănă ca pe o biată coajă de nucă. Ocazional câte un val ne ascunde complet țărmul pentru câteva secunde, înainte ca vasul să fie împins pe culmea altui val. Un montagnes-russes acvatic în urma căruia câtorva persoane le piere cheful de a mai participa la căutarea de balene.


O focă este prima apariție deosebită în ocean, însă dispare rapid sub valuri în căutare de pești. Plutirea pare cumva în derivă însă sonarul vasului recepționează niște semnale ale unor balene, iar balenele se îndreaptă spre noi. Este o femelă cu pui din specia southern right whales, o specie extrem de curioasă și prietenoasă, comportament ce de-a lungul timpului i-a adus multe probleme căci o făcea extrem de ușor de vânat. Până și numele acesteia derivă din comportament, căci acestea erau pe vremuri balenele sudice bune de vânat.
Din fericire practicile acestea au încetat iar giganții mărilor nu ne poartă pică – curioasă și dornică să se laude cu mica progenitură ce la naștere are aproximativ 4-5 metri lungime, iar acum este deja spre 10m lungime, balena mamă se apropie până la mai puțin de 10 metri de barcă, ieșind deseori din apă spre a respira și a trimite în văzduh o coloană de aer cald ce se condensează în picături la atingerea aerului rece al mărilor. Puiul acesteia, mai timid, se ține mai tot timpul lipit de ea.Este sezonul când southern right whales au migrat din apele reci ale oceanelor sudice și sub-antarctice spre coastele încălzite ale Africii de Sud, pentru a da naștere și a-și crește puii în vederea lungului drum de întoarcere spre Sudul înghețat.
Păstrând o oarecare distanță ca un adolescent rebel, un alt pui de balenă ceva mai mare și devenit independent ține să se dea în spectacol ieșind vertical din apă.

O altă balenă ceva mai eluzivă și mai greu de văzut – Bryde’s whale, se arată și ea fugitiv la suprafața apei înainte de a dispărea în adâncurile întunecate ale oceanului.
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *