FANTOMA SERENISSIMEI REPUBLICI

La doi pași de  aglomeratul oraș Kotor, vegheat de munte și oglindit în apele Adriaticei, se află Perast. Până la finalul secolului al XVIII-lea parte a puternicei Republici Venețiene, cu o flotă de 100 de nave și privilegii comerciale deosebite, astăzi stă ascuns în umbra Kotorului – ca o perlă încă nedescoperită a golfului.

În larg, două insule cochete ocupate aproape în totalitate de câte o mânăstire catolică au și ele o poveste de spus. Conform legendelor, una din insule – Gospa od Škrpjela, a luat naștere în urma unui vechi obicei marinăresc după ce o icoană a fost descoperită pe stânca singuratică din mijlocul apelor: marinarii ce se întorceau teferi din periplurile lor marine trebuiau să arunce o piatră pe lângă stâncă. Obiceiul acesta – fašinada, se celebrează și în zilele noastre, pe 22 Iulie localnicii depunând pietre pe lângă insulă pentru a întări fundația erodată de valuri.

Venind dinspre mare, Perastul pare păzit de giganticul munte peste care nori grei se prăvălesc – gardian neclintit al timpului. Străduțele înguste, pietruite, șerpuiesc printre casele din piatră, pe sub arcadele parfumate de leandrul înflorit, nu de puține ori înfundându-se în curtea vreunui localnic.

6 thoughts on “FANTOMA SERENISSIMEI REPUBLICI

  1. Sant atat de frumoase fotografiile tale! Si cuvintele care le insotesc, la fel! Iti multumesc pentru tot ceea ce impartasesti cu noi! Felicitari!

Leave a Reply

Your email address will not be published.