Lumea greco-romană prinde viață mai mult ca oriunde în bătrânul Ephesus. Capitală a Asiei Mici a lumii romane, Ephesus era un oraș plin de viață, cu peste 250 de mii de locuitori, asta într-o vreme când întreaga populație a lumii se ridica la aproximativ 200 de milioane de oameni. Și totuși, în lumea romană era abia al patrulea ca mărime după Roma, Alexandria și Antiohia.
Pe atunci oraș cu deschidere la mare, căci râul Büyük Menderes era navigabil, Ephesus a văzut o multitudine de comercianți, marinari și pelerini ce veneau să își ofere ofrandele în templul lui Artemis. Întreaga diversitate a lumii mediteraneene se aduna într-un singur oraș, însă importanța și bogăția sa erau atât de mari încât Templul lui Artemis era cel mai mare templu din lume și una dintre cele Șapte Minuni ale Lumii Antice.
Ruinele de la Ephesus, în mare parte din marmură, captează razele soarelui și le reflectă orbitor. Teatrul, strada pavată cu marmură și biblioteca lui Celsus cu cele patru virtuți înfățișate ca statui (a fost a treia ca mărime în întreaga lume, după cele din Alexandria și Pergamum), sunt poate cele mai cunoscute locuri ale vechiului oraș, însă casele terasate, templul și poarta lui Hadrian, poarta lui Hercule, dar și locul fostului bordel și desigur latrinele antice sunt locuri la fel de interesante.
Ridicată de împăratul bizantin Iustinian pe la jumătatea primului mileniu, ruinele basilicii Sf. Ioan reușesc încă să transmită grandoarea fostei construcții, chiar dacă tot ceea ce a mai rămas este ceva mai puțin de un schelet. Legendele spun că apostolul Ioan ar fi venit în două rânduri aici – o dată cu fecioara Maria iar a doua oară atunci când se presupune că pe acest deal ar fi scris evanghelia ce îi poartă numele.
Aceste legende și un mormânt unde s-a presupus că ar fi fost înmormântat, l-au făcut pe împăratul creștin să ridice această biserică ce avea să devină un important loc de pelerinaj până spre sfârșitul perioadei bizantine.
‘Să nu-ți faci chip cioplit, nici altă asemănare, nici să te închini lor’ – degeaba a urcat Moise muntele, căci urmașii lui fac tot cum le zic mai marii bisericii.
Deasupra bisericii veghează însă mult mai impresionanta ruină a cetății Ayasuluk, construită pentru o bogată familie otomană. Interiorul este încă locul de joacă al arheologilor, însă ruinele unei mici moschee au fost deja puse în valoare.
Toate drepturile privind fotografiile şi textele prezentate pe acest site îmi aparţin. Nici o parte din acest site nu poate fi reprodusă sub nici o formă fără aprobarea mea.