ELEGANTA OPULENȚĂ A EMIRATELOR

Ambiție, viziune și bineînțeles bani. Mulți bani. Emiratele Arabe Unite erau acum aproximativ un secol niște ținuturi ale șeicilor, ale nisipurilor și ale oazelor. O bogăție fără seamăn s-a ivit însă din adâncurile straturilor geologice în urmă cu aproape șapte decenii, iar de atunci Emiratele au încetat să mai fie o țară a beduinilor. Atunci s-a născut o țară a viitorului.










Qasr Al Watan este palatul prezidențial al Emiratelor Arabe Unite, emirul din Abu Dhabi fiind și conducătorul celor șapte emirate încă de la unirea acestora în 1971. Palatul Patriei, așa cum i se traduce numele, este construit însă recent iar rezultatul este pur și simplu spectaculos. Într-o peninsulă deșertică a Emiratelor s-a înălțat un palat pentru care nimeni nu s-a uitat la buget.
















Pe lângă grădinile spectaculoase și elegante, care ca în orice zonă deșertică reprezintă chintesența bogăției, palatul în sine este dincolo de orice descriere. Aici este locul unde se face recepția șefilor de stat și locul de întrunire al celor șapte emiri ai țării. Interiorul este lucrat într-o elegantă marmură, iar candelabrul central are 350.000 bucăți de cristal în care scânteiază fiecare rază de soare ce se strecoară prin ferestre. Câteva oglinzi deformează perfecțiunea pentru a oferi alte unghiuri ale realității.















Într-un colț al palatului este sala unde emirii primesc în audiență șefi de stat – un spectacol de eleganță și rafinament. În colțul opus este Palatul Cunoștințelor, o bibliotecă cu peste 50.000 de lucrări fundamentale ale omenirii, printre care desigur și multe exemplare ale Coranului.
















Corturile beduinilor și casele joase făcute din pământ au lăsat de mult timp locul unor construcții de sticlă și oțel pentru care arhitecții nu au precupețit nimic la capitolul imaginație. Într-o țară în care totul pare dezvoltat pe verticală, priveliștea aeriană asupra lagunelor turcoaz este surprinzătoare.
















După deschiderea emblematicului Burj Al-Arab din Dubai cu toate cele 7 stele lăudate, noul Emirates Palace nu ar mai fi putut să uimească mapamondul adăugând alte stele. Ar fi fost de prost gust. Palatului arăbesc construit cu aur și pudrat la interior cu cristale, i s-a găsit însă o altă categorie pentru a surclasa competitorul din Dubai: acesta nu are nici un fel de stea întrucât calitatea serviciilor este dincolo de orice încadrare posibilă. Eleganța este într-adevăr desăvârșită, iar pentru cei care își doresc o clipă de lux există posibilitatea consumării unor preparate care să includă o foiță de aur. Nu face bine la sănătate, dar nici nu face rău. Poate doar la cea financiară, căci prețul pentru o cafea se ridică la aproape 20 euro.










Marmura din care este construită Marea Moschee Sheikh Zayed este strălucitoare încă de la depărtare, iar albul care este astfel creat din piatră și lumină o face să fie una dintre cele mai frumoase din lume. Spre deosebire de alte moschei, în afara orelor de rugăciune aici este un anumit traseu care trebuie urmat, fără a te putea abate spre centrul curții interioare.





















Interiorul moscheii este dominat de un covor persan țesut manual, o imensitate cât un teren de fotbal la care au lucrat aproape 1200 de țesătoare. Deasupra lui, trei candelabre își aduc și ele partea de opulență. Zidurile sunt încrustate cu flori asemănătoare cu mult mai celebrele decorațiuni de la Taj Mahal, iar liniile întregului ansamblu sunt de o delicatețe și o eleganță desăvârșite.


















Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *