Dincolo de aparenta monotonie a arhitecturii georgiene ce și-a pus definitiv amprenta asupra capitalei Insulei de Smarald, se ascunde o moștenire veche rămasă de la vikingi. Fosta biserică de lemn înălțată de cruzii cuceritori nordici, a fost înlocuită de anglo-normanzi în secolul al XII-lea cu masiva catedrală Christ Church. Legată de aceasta din urmă printr-o elegantă pasarelă de piatră, se află Synod Hall ce adăpostește Dublinia – o expoziție în care se readuce la viață vechiul univers al vikingilor.
La sud de râul Liffey, cu un aer boem și trepidând de viață, Temple Bar este un labirint de străduțe medievale înțesat de baruri și puburi ce noaptea răsună de sunetele muzicii tradiționale irlandeze.
Trinity College o oază de pace situată chiar în inima orașului, la doi pași de Temple Bar, este cea mai prestigioasă universitate irlandeză adăpostind în vechea bibiliotecă, Book of Kells – prețiosul manuscris latin al celor patru Evanghelii. Scris în jurul anului 800 și totalizând aproape 700 de pagini, manuscrisul este decorat cu miniaturi detaliate și considerat cel mai prețios exemplu de artă celtică. La etaj, în Long Room, vegheate de busturile de marmură ale unor mari filozofi și scriitori, se înșiruie corpuri de bibliotecă ce adăpostesc peste 200.000 cărți vechi, legate în coperți grele.
Vis-a-vis de maiestuasa clădire a Vămii din Dublin – simbol al puterii engleze, ridicată pe cheiul râului Liffey, un grup statuar pe ale căror fețe se citește suferința amintește de Marea Foamete de la jumătatea secolului al XIX-lea, cauzată de distrugerea recoltelor de cartofi din cauza manei. Intervenția Angliei ar fi putut redresa situația dar autoritățile au ales să exporte cereale în alte părți ale lumii, semnând astfel condamnarea la moarte a peste un milion de oameni.
Toate drepturile privind fotografiile şi textele prezentate pe acest site îmi aparţin. Nici o parte din acest site nu poate fi reprodusă sub nici o formă fără aprobarea mea.