DIN YANGON, CU DRAG

Este sâmbătă iar oamenii sunt pe străzi odată cu răsăritul, mai ales în locurile amenajate pentru gimnastică prin parcuri. Blocurile decrepite de la periferie, cu plante ce parcă vor să evadeze de pe balcon, sunt doar o altă faţetă a Yangonului.










Cu peste 2600 de ani în urmă, în locul pe care acum este orașul Yangon se întindea regatul Okkalapa. Doi comercianţi ai acestui oraș, într-una din călătoriile lor comerciale prin India s-au întâlnit cu prinţul Siddhartha devenit Buddha, dându-i ofrandă niște prăjituri cu miere. Legenda spune că, impresionat și probabil mulţumit de ofrandă, Buddha și-ar fi smuls opt fire de păr dăruindu-le celor doi fraţi. Aduse pe meleagurile natale ale Okkalapei și înfăţișate regelui, acesta le-a încapsulat împreună cu moaștele altor trei Buddha și le-a pus la baza a ceea ce este astăzi pagoda Shwedagon.












Placată cu tone de aur curat (doar vârful are 500kg de aur), ornată cu peste 3000 clopote din același metal nobil și având încastrată în ea aproape optzeci de mii de diamante dintre care cel mai mare are 76 de carate, pagoda nu pare să reprezinte ceea ce Budismul propovăduiește – renunţarea la cele lumești.

Ca orice religie, Budismul are și el nevoie de bani și aur iar cutiile cu donaţii sunt la tot pasul și sunt pline. Cu alte cuvinte  păstraţi-vă voi săraci spre mântuire, că noi…











Chaukhtatgyi Paya adăpostește o imensă statuie de 65m a unui Buddha reprezentat odihnindu-se, cu o coroană de diamante și pietre preţioase. Pe tălpi, multitudinea desenelor reprezintă caracteristicile unui Buddha – pe lângă faptul că a atins capătul lumii și a cunoscut toate cele trei lumi, el mai este cunoscut și ca ‘stăpânul lumii’.




Este interesant cum în unele colțuri de lume, parcurile au un cu totul alt regim față de cele de pe meleagurile natale și cu totul alte interdicții sunt enumerate pe panouri. Aici spre exemplu, este interzis accesul bicicletelor dar permis cel al mașinilor, iar drogurile, sexul și muzica gălăgioasă sunt explicit prohibite. Variate probleme cu care se confruntă o societate, duc cu siguranță la diferite soluții.




Îmi va fi cu siguranță dor de ciudățeniile Birmaniei, de șarmul nebun al Yangonului, dar mai ales de căldura oamenilor de pe aici ce ți se lipesc pur și simplu de suflet. Modul în care rezolvă problemele cu zâmbetul pe buze, cum leagă discuții deși știu doar câteva cuvinte în altă limbă, sau cum pur și simplu vor să își exerseze engleza și să descopere crâmpeie dintr-o altă cultură, plimbând un străin și arătându-i orașul fără a avea un interes ascuns.












Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *