DEASUPRA NORILOR

Pentru un timp, norul ce ne-a întâmpinat încă din Pasul Bratocea ne însoțește umed pașii pe potecă, însă odată cu deschiderea de deasupra pădurii se agață în ramuri și se așează molcom într-o frumoasă mare de nori. Bucegii se văd strașnic, urmați de Piatra Craiului, culmi îndepărtate de Iezer și Făgăraș, dar și mult mai apropiatul Piatra Mare.


Vântul a format teci de gheață pe iarbă și jnepeni ce acum se desprind zgomotos sub razele soarelui. S-a adunat multă lume pe potecile muntelui, fugind parcă de pandemia ce din păcate nu a cuprins doar orașele.


Șiruri lungi se îngrămădesc spre vârful Ciucaș mai ceva ca într-un plin sezon himalayan, atrași nu atât de peisaje sau de împlinirea unui vis personal ci mai degrabă de posibilitatea de a se imortaliza într-un selfie – efemeră glorie de câteva secunde pe cine știe ce ecran tactil. Dar “câte bordeie atâtea obiceie”, spune o vorbă din bătrâni.


În umbra vârfului, o potecă sinuasă își strecoară meandrele pe la baza Țiglăilor Mari, în urcușuri și coborâșuri molcome – unul dintre cele mai spectaculoase trasee din munții Ciucaș, ce se oprește la baza hotelului ce de câțiva ani a luat locul unei vechi cabane montane lăsată în paragină. Apusul însă și-a păstrat neschimbat farmecul, cu a sa nehotărâre în jocul de nuanțe calde ce îmbracă cerul.Este o vreme de excepție, o toamnă caldă ce ți-ai dori să țină un an întreg. Frigul toamnei târzii este încălzit de soarele ce transformă în catifele maronii spinările înierbate ale munților ce par la o aruncătură de băț. O hartă întreagă se desfășoară tridimensional, umplând golul unor sălbatice locuri rar călcate de pasul omului.

Pudrat cu zăpadă și strălucind în soare, abruptul Bucegiului pare un colos desprins dintr-un peisaj al Asiei Centrale. Față de spectacolul de ieri, astăzi singura mare de nori existentă este stratul jos ce acoperă depresiunea Brașovului ca o pătură alburiu-cenușie. Strigătele pescărușilor nu se aud însă, ci doar șuieratul blând al aripilor de parapantă ce acoperă fugitiv soarele, plutind pe adieri calde.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *