DE TREI ORI SACRU

Oraş sfânt pentru religiile monoteiste, cetatea Ierusalimului te surprinde prin faptul că într-un spaţiu atât de restrâns convieţuiesc cele mai înflăcărate trei religii ale lumii.

Dacă nu eşti atent, trecerea dintr-un cartier într-altul (evreiesc, musulman, creştin, armean) o vei face fără să bagi de seamă, dar în momentul în care vei privi oamenii, vei vedea că au cu totul alt port şi alte obiceiuri. În doar câţiva paşi, kippah evreiască este înlocuită de taqiyah musulmană. Copilărind cu poveştile arabe din 1001 de nopţi, vei regăsi amintirile copilăriei în străduţele înguste, gangurile întunecoase, multitudinea de trepte ce te duc pe acoperişurile unor clădiri doar pentru a te coborî pe altă parte. Un labirint de străduţe pline de miros de smirnă şi tămâie, condimente şi dulciuri care îţi lasă gura apă.

Străzile sunt pline încă de dimineaţă când oamenii ţinând în mâini cărţi de rugăciune se îndreaptă spre locurile lor sfinte: creştinii se grăbesc la slujba de la Biserica Sfântului Mormânt, musulmanii către Moscheea Al-Aqsa (cel de-al treilea loc ca sacralitate în religia islamică, dupa Mecca și Medina), iar pe evrei îi aşteaptă Zidul Plângerii.

După amiază, oraşul devine mai laic, transformându-se într-un bazar unde poţi găsi cam tot ce îţi doreşte inima. Seara târziu însă, dacă urci pe acoperişul unei clădiri vechi de sute de ani, vei avea la picioarele tale întreg oraşul, stai cu ochii închişi iar vântul îţi va aduce frânturi din rugăciunile înălţate către acelaşi Dumnezeu, de imami, rabini şi preoţi.

One thought on “DE TREI ORI SACRU

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *