De lângă gara centrală răsare o priveliște cunoscută: Palatul Culturii și Știinţei – una din cele cinci clădiri surori făcute cadou ţărilor socialiste de către Uniunea Sovietică. Similaritatea cu Casa Presei Libere este uimitoare. Construită în anii ‘50, clădirea este detestată de mulţi pentru ceea ce reprezintă – o perioadă neagră în istoria Poloniei, îngenuncheată în spatele Cortinei de Fier. Vă sună cunoscut? Și totuși este parte din istorie, iar cei ce își uită istoria sunt condamnați să o repete.
Comunismul lor a fost mai uman ca al nostru, și asta se vede și în arhitectura veche păstrată peste ani cât și în lipsa masivă a blocurilor socialiste. Da, au Palatul Culturii și Știinţelor, dar arhitectura sa este inspirată de Empire State Building-ul american, nefiind o operă originală stalinistă.
Centrul vechi nu îţi dai seama când începe și unde se termină, clădirile multicolore cu doar câteva caturi ieșind cu mult din aria marcată pe hărți ca fiind de interes. Dar, și în centrul vechi ca și aiurea în afara lui, localnicii își văd de viaţa lor, iar la ora asta matinală principala activitate pare a fi plimbatul câinilor.
Inima Varșoviei bate în cel mai vechi cartier al acesteia – un vechi oraș fortificat înfiinţat de ducii Mazoviei în cursul secolului al XII-lea. Vechiul castel al ducilor, construit iniţial din lemn, în secolul al XVI-lea a trecut sub stăpânirea regelui Sigismund, în cinstea căruia s-a ridicat și coloana ce domină piaţa castelului, acestuia revenindu-i ‘vina’ de a fi mutat capitala Poloniei la Varșovia.
Cândva loc de întâlnire al negustorilor, Piaţa Centrului Istoric datează din secolul al XIII-lea. Clădirile, iniţial construite în stil gotic, au fost victime al incendiului ce a distrus orașul în 1607, fiind refăcute apoi în actualul stil, renascentist. Nu-i greu să îți imaginezi că piața ce la ora asta matinală este încă goală se pregătește de venirea negustorilor ce-și vor striga cu glasuri răgușite mărfurile proaspete. Și totuși, secolele au trecut și singurul asalt îl vor da în câteva ore, turiștii.
Fortăreaţa Barbican, a doua ca mărime din Polonia după cea de la Cracovia, a fost ridicată în secolul al XVI-lea în locul unei foste porţi, făcând parte din sistemul de apărare construit în jurul orașului. Astăzi este un minunat loc de belvedere spre noul oraș și în același timp o graniţă între trecut și prezent.
Tot o poartă spre trecut, unul mai puțin glorios însă, o reprezintă Memorialul Revoltei de la 1944 din Varșovia, când o armată poloneză flămândă și prost echipată dar entuziast susținută de zeci de mii de localnici s-a revoltat împotriva ocupației germane. După ceva mai mult de două luni, deznodământul era foarte clar și devenea unul de tristă amintire. Armata poloneză a fost înfrântă și s-au dus represalii împotriva a aproape două sute de mii de civili, eliberarea venind abia din partea Armatei Roșii. O eliberare pentru care au plătit un preț de câteva decenii.
Toate drepturile privind fotografiile şi textele prezentate pe acest site îmi aparţin. Nici o parte din acest site nu poate fi reprodusă sub nici o formă fără aprobarea mea.