CĂTUNELE UNEI LUMI PARALELE

Sunt locuri în România unde senzația de lume paralelă cu cea a orașelor este mai mult decât palpabilă. Văile și pădurile ce formează Perșanii ascund cătune unde firul vieții se desfășoară după alți termeni.

Singurul element de modernitate este micuțul panou solar ce oferă lumină căsuței sărăcăcioase în care se adăpostesc nu mai puțin de șapte persoane. Tot el, ne spune mama celor cinci copii ce împart frățește dulciurile primite în dar, alimentează și becul ce ține la distanță urșii – vizitatori ocazionali ai micuței livezi cu mere pădurețe. Omul ei este la cosit de fân, mai sus pe costișă.
De frica animalelor cei mici se duc la școală însoțiți de mama lor, iar școala-i hăt-departe – pe unde vom așterne noi corturile pe seară. Iarna-i mai greu, zăpezile sunt mari.
Urcușul spre Cetatea Neagră – ruine ce abia se mai disting printre pietrăriile muntelui, devine din ce în ce mai accidentat. De sus, răsfirate pe dealuri se zăresc gospodăriile izolate de care politica își aduce aminte doar la colectarea voturilor. Explozia de verdeață a pădurii ascunde poteca sumară și așa foarte accidentată. Se urcă susținut printre urzici ce-și iau birul, spre un vârf mai mult simbolic. Panorama tinde spre zero, cu ramurile încărcate de frunze închizând orizonturile.


Încărcasem în GPS, calibrată, o hartă turistică întocmită acum aproape jumătate de secol. Este ireal cum se suprapun curbele drumurilor forestiere și ale potecilor pe harta scanată. Până și micile poieni ascunse în sânul pădurii apar exact acolo unde au fost desenate cu zeci de ani în urmă.

Soarele arde nemilos, dar odată cu înălțimea câștigată efortul este recompensat cu priveliști spre cătune risipite pe dealurile de sub noi, nenumărate căpițe de fân și cirezi ieșite la păscut. Munții Bucegi se zăresc în toată splendoarea lor, cu un orizont înecat de norii ce complotează la furtuna deja anunțată. Spre firul văii Holbavului apare și asfaltul, ca un prag fizic între două lumi.2 thoughts on “CĂTUNELE UNEI LUMI PARALELE

  1. Ce zâmbet sănătos și molipsitor are fetița „mozolici„ ce ține cățelul în brațe! Sunt minunate astfel de imagini ce-ți transmit instant o starea de bine, cu atât mai mult de dimineață!
    Zile minunate să ai Marius, ca pozele tale!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *