CASCADA ȘI DEZINFORMAREA

La ora când schiorii încep să se îndrepte spre pârtii, străbatem orașul Kaprun spre mica gară ce deservește linia de tren cu ecartament îngust ce se strecoară printre munții încă albi de zăpadă. Ne umplem nările cu aerul primăvăratic, plimbarea leneșă pe valea râului făcându-ne să ne simțim de parcă tocmai s-a terminat cantonamentul și am intrat într-o binemeritată vacanță.
La bordul fostei mocănițe de transportat lemn ne îndreptăm spre Krimml, un mic orășel pierdut într-o vastă vale a Alpilor, punct de pornire spre Krimmler Wasserfälle – cascada cu cea mai înaltă cădere de apă din… aici părerile sunt împărțite. Cert este că Vârful Kitzsteinhorn, ridicându-se piramidal deasupra ghețarului omonim, este singurul pe care îl mai recunoaștem din acest unghi.
Poteca se afundă prin pădurea albită de zăpadă, spre valea ce găzduiește la sânul ei un râu înghețat sub a cărui crustă albă se simte tumultul apelor nerăbdătoare să scape din îmbrățișarea iernii.Pe nesimțite ajungem la punctul de intrare spre cascada Krimmler, unde judecând după multitudinea de chioșcuri din zonă, vara se plătește bilet. Prin panouri informative, autoritățile austrice țin să ne dezinformeze cu tot dinandinsul, susținând că vom vedea cea mai înaltă cascadă din Europa, uitând pesemne de minunatele căderi de apă din Norvegia, Slovenia sau Elveția. Acum este însă pustiu, iar în întâmpinare ne iese doar o capră neagră ce rumegă liniștită niște fân și se îndepărtează alene la apropierea noastră. Acoperit de zăpadă, drumul devine mai înclinat și necesită o atenție sporită, însă punctele de belvedere spre maiestuasa cascadă ne răsplătesc efortul susținut. Străpungând furioasă stratul turcoaz de gheață, apa se prăvăleşte peste praguri de stâncă, se prelinge pe pietre și se aruncă în gol pentru 380 m, formând astfel a treia cea mai înaltă cascadă din Austria.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *