CAPITALA UNUI FEL DE IMPERIU

Capitală de facto nu doar a Belgiei ci și a întregii Uniunii Europene, Bruxelles împrumută câte puțin din trăsăturile statelor membre ale acesteia – eleganța clădirilor vechi și a bisericilor de cărămidă, curățenia și atenția cu care au fost așezate detaliile ce-i împodobesc centrul pietonal, graffiti-urile ce te trimit cu gândul la zidurile Berlinului, agitația și aglomerația care pare că vine din sudul Europei sau din Balcanii proaspăt încorporați, dar și alura elegantă a locuitorilor care te trimite cu gândul la țările nordice.Pe străzile sale se pot auzi murmure în toate limbile Europei – de la aspra islandeză la mult-gesticulata italiană, iar străzile poartă aromele restaurantelor unde se poate cina în sobrul stil franțuzesc, agitatul mod italian sau condimentatul fel balcanico-grecesc. Sau, de ce nu, o bucătărie mai locală ce constă în cartofi prăjiți cu maioneză sau delicioasele gofre.
Inima orașului bate în Groote Markt – piața înconjurată din toate părțile de bijuterii arhitecturale. Sute de detalii se țes într-o dantelărie ce se scurge de pe acoperișurile din colțurile cărora țâșnesc turnulețe, iar ochii se chinuie în zadar să înregistreze totul. Detalii care cu doar câteva minute în urmă au fost trecute cu vederea se ivesc pe nesimțite. Este greu să nu stai cât este ziua de lungă cu ochii pe pereți, însă covorul de flori deseori așternut în piață ajută gâtul să nu înțepenească.
Detaliile se continuă în interioarele somptuoaselor biserici, a primăriei și a Casei Ducilor de Brabant. La fel ca în nordul Europei, casele celor mai importante ghilde sunt grupate în jurul Casei Regale iar simbolurile sobre se amestecă cu cele fastuoase. Pierdut între atâtea vitralii, nici nu îți dai seama când soarele s-a apropiat de momentul asfințitului iar Piața Mare începe să strălucească precum o comoară.Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *