În limba Newari – vorbită de majoritatea populației văii Kathmandu, orașul este cunoscut ca Khwopa. Pentru toți ceilalți este Bhaktapur, capitala culturală a Nepalului a cărei istorie se duce înapoi peste veacuri până în secolul al VIII-lea, fiind ridicată la rang de capitală a țării între secolele al XII-lea și al XV-lea.
Până în secolul al XVIII-lea locuitorii protejau orașul ca pe o țară suverană și îl înconjuraseră cu ziduri și porți de acces. Un mix de artă nordică și filosofie mitologică venită din sud, arte străvechi, arhitectură și cultură definesc orașul și sunt moștenirea primită de Bhaktapur de la generațiile trecute, fiind din 1979 și parte a patrimoniului UNESCO.
Piața Durbar este un conglomerat de artă lăsată în piatră, metal, teracotă și sculpturi în lemn. Mici festivaluri apar zilnic iar straiele tradiționale sunt purtate cu mândrie și zâmbetul pe buze – la urma urmei au și de ce.
Palatul celor 55 de Ferestre domină întreaga piață, iar poarta sa aurită este o invitație pentru satisfacerea curiozității în legătură cu ce se ascunde dincolo de ziduri. Zona sa centrală este însă rezervată hindușilor și nu se poate intra cu nici un obiect din piele. Religia hindusă este una dintre puținele religii unde nu se face prozelitism – nimeni nu va încerca să te convingă să devii hindus, căci este o calitate ce se poate obține doar prin naștere din părinți hinduși.
În anticul Bhatgaon – așa cum i se spunea în vechime orașului, în ciuda faptului că este inclus în patrimoniul UNESCO predomină sentimentul că orașul este de fapt al oamenilor și nu doar un muzeu în aer liber cum au ajuns să fie piețele Durbar din Kathmandu și Patan. Printre temple sunt intercalate casele locuitorilor, mici afaceri de familie și ocazionala vacă ce umblă hai-hui.
Mici localuri deținute din generație în generație te îmbie cu savurosul juju dhau – iaurtul regilor servit în castronașe mici de lut ars, înghețată făcută din caimac de lapte, cremosul matka chai ce rivalizează cu masala chai-ul indian sau nenumărate alte feluri de mâncare pentru astâmpărat foamea celor mereu pe fugă.
Aici în Bhaktapur se ajunge ușor la vorbele scriitorului E.A. Powell: “dacă nu ar fi nimic altceva de văzut în Nepal în afară de piața Durbar din Bhatgaon, și tot ar merita din plin să faci o călătorie pe cealaltă parte a globului pentru a o vedea”.
Toate drepturile privind fotografiile şi textele prezentate pe acest site îmi aparţin. Nici o parte din acest site nu poate fi reprodusă sub nici o formă fără aprobarea mea.