Lăsând în urmă adormitul San Lawrenz, serpentinele drumului parcurg o zonă aridă în care până și cactușii zac uscați sub soarele arzător. Șoferii îmi aruncă priviri lungi, uimite, făcându-mă să mă gândesc de cât timp nu a mai fost parcurs pe jos acest drum. Din fericire însă, drumul nu este chiar așa de lung, iar coasta începe să se zărească.
Pe o stâncă ce domină zona, în anul 1652 a fost construit It Torri Tad Dwejra (Dwejra Tower), un mic turn de observație al coastei malteze, ce avea și rol de pază pentru prețioasa Ciupercă Malteză. În golful ce se întinde aici, se află Il-Gebla tal-General (Fungus Rock), o stâncă izolată ce făcea cândva parte din zidul de piatră al Insulei Gozo, fiind legată de aceasta printr-o punte de piatră acum prăbușită sub acțiunea valurilor. Pe acestă stâncă crește acea faimoasă Ciupercă Malteză despre care se credea pe vremuri că ar avea proprietăți medicinale extraordinare. Dar biata ciupercă nici măcar nu este o ciupercă ci doar o plantă parazită de culoare maronie (Cynomorium coccineum), lipsită de pigmentul necesar fotosintezei. De proprietăți medicinale nici nu mai vorbim – au rămas doar o poveste veche.
La doi pași se află Marea Interioară – un mic golf închis complet de un perete de piatră înalt, legată de Marea Mediterană printr-un mic tunel ce poate fi străbătut cu barca, zona fiind declarată de mulți scufundători ca fiind un paradis subacvatic.
Deasupra unei mări ca de cerneală un arc de piatră se înalță spre azurul cerului, iar în apropiere o piscină naturală adâncă de vreo 27 m te așteaptă limpede și caldă, ferindu-te de valurile ce vin supărate dinspre larg. Sari în ea, nu mai sta pe gânduri, este magic!
Toate drepturile privind fotografiile şi textele prezentate pe acest site îmi aparţin. Nici o parte din acest site nu poate fi reprodusă sub nici o formă fără aprobarea mea.
Pingback: SĂLAȘUL GIGANTULUI | Marius Păcurariu Photography