AVANGARDISTUL ŞI TAIFUNUL “MADE IN CHINA”


– Şi cât zici că mergem cu trenul ăsta?
– Vreo… habar nu am dar ajunge mâine dimineaţă.

Noaptea şterge cu buretele smogul capitalei lăsând în schimb fuioare de ceaţă ce aleargă printre frunzele de banani în timp ce trenul se târăşte ameţit spre graniţa cu China. Agitaţia oamenilor, traistele apărute din locuri nebănuite şi evident capătul de linie, ne trezesc din visare. Un microbuz cu preţul negociabil, la fel ca şi spaţiul personal care aparent poate fi şi inexistent, ne duce într-un mic orăşel de munte plin de steguleţe colorate.
Echipaţi cu cizme de cauciuc, parcurgem poteci noroioase şi pante unde poţi cu succes să te dai cu săniuţa, clisa maronie în care ne afundăm fiind la fel de alunecoasă ca gheaţa. Echilibrul ni-l păstrăm cu greu ajungând de multe ori să “schiem” pe tălpile cizmelor.

– Auzi, dar nu trebuia să fie sezonul uscat în perioada asta a anului?!
– Ba da, dar s-a prelungit ăla ploios din cauza unui pui de taifun ce bântuie prin China.

Satele străbătute şi întâlnirea cu localnicii din cele câteva triburi ce îşi fac veacul prin zonă ne fac să uităm de taifunul “Made in China”. Vechile tradiţii s-au păstrat şi se desfăşoară chiar sub ochii noştri, aproape toate activităţile având loc în faţa caselor şi în văzul vecinilor. Nu este o ruşine să cureţi nişte morcovi, să croşetezi o bluză sau să vopseşti în indigo hainele proaspăt lucrate, tot satul fiind o mare familie.
Din loc în loc, suntem poftiţi în case modeste pentru a ne adăposti de ploaie ori pentru a cumpăra straie tradiţionale lucrate de familiile respective sau, de ce nu, tablouri pictate în fum de opiu.
Dintre toţi, doar pictorul în atelierul căruia pluteşte încă fumul inspiraţiei de aseară, poartă haine moderne. Un avangardist şi un vizionar, totodată.

2 thoughts on “AVANGARDISTUL ŞI TAIFUNUL “MADE IN CHINA”

  1. Pingback: LA DOLCE VITA | Marius Păcurariu Photography

  2. Pingback: PLIMBAREA DE ADIO | Marius Păcurariu Photography

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *