Capitala Estoniei – Tallinn are trio-ul cunoscut de clădiri vechi botezat “Cele Trei Surori”, iar Riga nu putea să fie mai prejos. A existat dintotdeauna o concurență între cele trei capitale ale țărior baltice, așa că Riga a izolat într-un nume cele mai vechi trei clădiri din oraș, botezându-le “Cei Trei Frați”. Ele exemplifică nu doar vechimea clădirilor – una dintre ele având mai mult de șase secole vechime, ci și stilul arhitectural diferit – în Evul Mediu taxa pe proprietăți era dată de mărimea ferestrelor, iar asta se reflectă în multitudinea de ferestre mici ale uneia dintre clădiri.
Castelul Riga, care mărginește centrul vechi de parcă ar vrea să îl apere împotriva invadatorilor ce ar veni de dincolo de râu, a fost construit în 1330 ca sediu al Ordinului Livonian. De-a lungul timpului clădirea a fost modificată destul de mult iar acum doar din anumite unghiuri mai amintește de arhitectura originală. În 2013 a fost afectat de un incendiu iar o parte este încă în refacere. Priveliștea de pe podul aruncat peste râul Daugava este însă aceeași pe care acum multe secole o zăreau cei ce se apropiau de oraș
Canalul care este unul dintre cele mai vechi metode de apărare ale orașului, protejând cândva locuitorii de invadatori, este flancat astăzi de un lanț de parcuri atinse de toamnă.
Monumentul Libertății Rigăi este alintat ‘Milda’ și desparte orașul vechi de zona centrală a capitalei, înălțându-se peste tot și toate. Ridicat în 1935 din donații publice, a înlocuit o statuie a țarului rus Petru cel Mare. Statuia Libertății din vârful monumentului ține în mâini o cunună cu trei stele ce simbolizează cele trei regiuni culturale ale țării: Kurzeme, Vidzeme și Latgale. Cununa de stele a fost și cea care a salvat monumentul odată cu venirea sovieticilor, căci în urma abilei negocieri purtate de sculptor i s-a schimbat semnificația în Mama Rusie care ține în brațe cele trei state baltice – Estonia, Letonia și Lituania.
Încununarea stilului art nouveau de care Riga nu duce lipsă – la urma urmei este orașului cu cele mai multe clădiri art nouveau din lume (peste 750 la număr) este pe Alberta Iela, o stradă în care stilul a fost rafinat în gargui, măști încremenite și goblini înspăimântători ce par că vor să se arunce de sus pe trecători. Leii se amestecă cu grifonii iar cariatidele susțin coloanele unor balcoane de o eleganță desăvârșită.
Arhitectural biserica St. Gertrude își înalță turla elegantă printre clădiri art nouveau, cu un interior mai degrabă spațios decât împodobit. Ca protectoare a călătorilor biserica a fost cândva înălțată la marginea orașului, în locul unde pornea lungul drum spre departe. Fiecare cu depărtările sale, căci astăzi orașul a înglobat biserica până aceasta a ajuns să fie aproape centrală.
Gara Centrală este mai degrabă poarta dintre două țări, căci odată ieșit în cealaltă parte locurile aduc mai degrabă cu localitățile Siberiei decât cu Riga lăsată în urmă. Maskavas Forštate – districtul moscovit este unul dintre cele mai vechi districte ale capitalei letone, însă spre deosebire de celelalte nu a ajuns încă în secolul XXI, arătând mai degrabă încremenit în greutățile economice ale anilor 1990. Poate că locul arată bântuit și din cauza istoriei sale ceva mai întunecate, căci în anii de ocupație nazistă aici a fost locul ghetoului evreiesc.
Piața Centrală este un fel de Bucur Obor desfășurat în și printre hangare de zeppelin ramase din cel de-al Doilea Război Mondial. Fructele de pădure sunt poate cel mai răspândit produs de aici, căci cu excepția a doar câtorva orașe și sate, întreaga suprafață a Letoniei este compusă din păduri și mlaștini prin care acestea cresc berechet.
Funcțională încă din 1579, piața de pe malul râului a înflorit la mijlocul secolului al XVII-lea când Riga a depășit în mărime Stockholmul devenind cel mai important oraș al Imperiului Suedez. Încărcate cu mărfuri, bărcile coborau pe râul Daugava spre a se întâlni cu cei ce traversau Marea Baltică pentru a face troc. În anii 1930 piața a fost mutată lângă gară pentru a înlocui apele râului cu șinele de tren și a ușura traficul de mărfuri. Cum orașul se extinsese, au fost aduse cinci hangare de zeppelin din Vainode (vestul Letoniei), fiecare dintre ele având o înălțime de 35m.
Rusa este omniprezentă, clădirile au arhitectura siberiană iar peste tot domnește Palatul Academiei de Științe a Letoniei – darul făcut de U.R.S.S. poporului leton. Darul a fost primit însă de letoni cu inima strânsă, căci invazia rusească a adus cu sine multă represiune. Turnul de inspirație stalinistă este deseori poreclit Tortul Aniversar al lui Stalin, deși acesta a fost finalizat în 1961, la zece ani după începerea sa și la mult timp după ce liderul sovietic a rămas fără zile de naștere. Secere și ciocane sunt în continuare ascunse în impozanta fațadă a clădirii.
Toate drepturile privind fotografiile şi textele prezentate pe acest site îmi aparţin. Nici o parte din acest site nu poate fi reprodusă sub nici o formă fără aprobarea mea.