APELE MUNTELUI

Malurile lacului Aare sunt mărginite de munți, dar mare parte dintre ei sunt ascunși de norii din care plouă continuu de parcă ar vrea să recupereze pentru toată perioada secetoasă ce a cuprins Europa. Probabil pe vreme bună aici este o feerie.

Firele subțiri ale unor cascade imense sunt spulberate de vânt de la marginea superioară a stâncilor și pare că apa cade în reluare.

Cascadele Trümmelbach sunt pe o proprietate particulară însă apele lor sunt de fapt ale muntelui. Prin stânci se strecoară șuvoaiele înspumate și cu ele își împletesc în fiecare secundă existența. Sunt zece cascade ale căror ape venite din ghețar și-au croit drum prin stâncă înspre pământul înverzit. În ciuda ploii, cascada se poate vizita fără probleme. De fapt, apa spulberată în stânci avea să ne ude mai abitir ca ploaia.Apele sale sunt adunate de sub vârfurile înghețate ce veghează ghețarii Eiger,  Mönch și Jungfrau, car peste 20 de mii de tone de sedimente în fiecare an și sunt adunate de pe o distanță de peste 24km pătrați, jumătate din distanță fiind acoperită de ghețari și zăpadă. Imensa forță a apei trimite la vale peste 20 de mii de litri de apă pe secundă – singura cascadă glaciară vizitabilă din Europa, aflată în interiorul unei stânci.Fotografiile nu reușesc să captureze nici măcar un procent din spectaculozitatea acesteia, din forța și din tunetul apei ce ne face timpanele să vibreze la fel ca bașii unui concert. Și încă ce concert oferă natura!


Interlaken este terenul de joacă al celor ce iubesc natura. Ar fi și greu altfel, căci înconjurat de lacuri – așa cum îl trădează și numele, cu munți ce se ridică de jur-împrejur, totul se învârte în jurul traseelor montane, al rutelor de bicicletă, plimbărilor pe lac sau al explorărilor cotloanelor văilor.
Deși este poate centrul sportiv al Elveției, forfota orașului este departe de a fi o prezență deranjantă. Nici măcar la micul castel sau la cele două vechi biserici ale orașului nu se înghesuie lumea. Mai mult ca sigur, dacă cerul s-ar fi înseninat nici noi nu am fi apucat să le vedem, căci chemarea înălțimilor ar fi fost prea puternică pentru a mai rămâne prin oraș.Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *