ALHAMBRA – DANSUL DETALIILOR ÎN ARHITECTURA MAURĂ

Alhambra este o poveste arhitecturală făurită în creuzetul complicatelor slove arabe, iar Palatul Nasrid este cheia ei de boltă. Îmi încep explorarea în zona Generalife, prin grădini în care obișnuiau să se relaxeze regii Granadei. Palatul omonim, este doar un mic exemplu de artă maură, ridicat dincolo de labirintul verde al grădinilor împodobite cu flori. Salcâmii coboară în perdele lila peste ziduri străvechi.


















Băile Moscheii sunt astăzi nefuncţionale, dar în încăperile ei misterios luminate prin tavanul perforat în forme de stea, o feerie de raze se răsfrâng în interior. La intrarea în fortăreaţa Alcazaba – una dintre cele mai vechi părţi ale cetăţii Alhambra și fosta zonă militară a acesteia, copacii înfloriţi crează contraste încântătoare pe zidul vechiului complex iar creneluri nenumărate oferă priveliști spre o Granada cu clădiri orbitor de albe.














Fără Palatul Nasrid, complexul Alhambra și-ar pierde 90% din frumuseţe. Lumina intră filtrată prin infinite detalii atent sculptate și se împrăștie alene în încăperi. Spectacolul broderiei pereţilor și porticurilor este atât de impresionant încât până și grupul gălăgios de liceeni a amuţit. Și știm cât de greu este să faci niște adolescenţi să tacă. Fiecare colţ, fiecare coloană plină de arabescuri și tavanele făurite ca niște imenși faguri poartă propriile povești regale. Cuvintele sculptate în eleganta caligrafie arabă sunt într-o simbioză perfectă cu piatra ce-și schimbă nuanțele cu fiecare rază de soare. Stilul maur a atins aici perfecţiunea.





























Străzile din vechiul cartier El Albayzín se desfășoară aidoma unui labirint tridimensional, cu șiruri nesfârșite de trepte și străduţe întortocheate pavate cu pietre rotunjite de nenumăraţii pași ce le-au călcat veacuri de-a rândul. Ca orice labirint însă mai are și fundături, sub forma unor piațete al căror singur locatar este un portocal plin de fructe. Mirador de San Nicolas este punctul terminus al labirintului și locul unde o mică fiesta se încheagă ad-hoc stimulată de câţiva muzicieni, pe un fundal cu Sierra Nevada înzăpezită și o Alhambra în toată splendoarea ei primăvăratică.











One thought on “ALHAMBRA – DANSUL DETALIILOR ÎN ARHITECTURA MAURĂ

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *