UMBRELE GRELE ALE ISTORIEI

Se împlinesc 61 de ani de la debutul unei agresiuni a cărui durată de aproape două decenii a adunat milioane de morți. S-au făcut zeci de filme în care s-a ridicat în slăvi măreția și sacrificiul invadatorilor, dar puține s-au spus despre cei ce au avut de suferit cel mai mult. Prea rar se menționează tonele de agenți chimici toxici folosiți ca arme neconvenționale, în urma cărora au avut de suferit milioane de civili.

Vizita la Muzeul Urmelor Războiului din Vietnam nu a fost planificată, dar totuși o parte din ultima noastră zi prin Indochina am dedicat-o acestui trist loc.

Curtea este înțesată cu mașinăriile războiului, ca un încremenit prolog metalic la ceea ce avea să ne întâmpine înăuntru.



Fotografiile împânzesc pereții, evocând atât demonstrațiile anti-război ce au avut loc în nenumărate țări, dar mai ales atrocitățile comise. Poate una dintre cele mai șocante camere este dedicată efectelor Agentului Orange și bombelor cu napalm și fosfor.





Torturi au fost fără îndoială în ambele tabere, însă ca pentru a echilibra injusta comercializare a războiului în Vest, se simte aici aproape palpabil un sentiment anti-american. Poți oare să îi învinuiești că sunt părtinitori?


Se spune că învingătorii scriu istoria, dar în acest caz deși invadatorii au pierdut războiul, suferința celor ce au câștigat este trecută sub greaua tăcere a paginilor istoriei. Singură, vocea abia auzită a muzeului deplânge crimele comise. Este plin de umbre grele – umbrele celor morți nevinovați într-un război de agresiune, ale celor ce au avut ghinionul de a se naște de cealaltă parte a nevăzutei bariere ce desparte “sălbaticul” Est de “civilizatul” Vest.

2 thoughts on “UMBRELE GRELE ALE ISTORIEI

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *